Zdroje: www.chatar-chalupar.cz, www.idnes.cz, bydleni.instory.cz

V případě kuny bezesporu platí přísloví, že „čím kdo zachází, tím taky schází“. Nejlépe fungují pachové zbraně, tedy zničit kunu tím, čím obtěžuje ona nás.

Pachy zvířat i lidí

Kunu v domě na chvilku vyplašíte jakýmkoli pohybem nebo aktivitou. Jedná se však skoro vždy jen o krátké přerušení její činnosti. Ihned se zase vrací „do práce“ a vypudit ji je velice těžké.

Kuny jsou totiž velmi chytré a není jednoduché je zmást. Většinu domácích nástrah proto snadno odhalí a nenachytáte je. Proto můžete vsadit buď na profesionálně připravené odpuzovače kun, jejichž účinnost je vyšší, nebo právě na pachové stopy jiných zvířat, nebo i vaší vlastní.

Domácí mazlíček nebo šelmy ze zoo

I pachové odpuzovače kun je potřeba poměrně často obnovovat, aby nevyčichly. Smyslové vnímání kuny funguje pouze na kratší vzdálenosti. Je jasné, že by ji vyděsil pes, ale jednalo by se jen o bezprostřední kontakt obou zvířat. Pokud kuna žije na půdě, pes v síni ji rozchodně nerozhodí.

Naštěstí pro nás jsou kuny velice plaché, skoro stejně jako drzé. Proto nemají rády exponovaná místa, obzvláště tehdy, přebývají-li na nich jakákoli další zvířata.

Nemusíte si hned koupit psa nebo kočku či tygra. Úplně postačí cokoli, co v kuně vzbudí pocit, že je jiný živočich v dosahu – chlupy, vlasy, dokonce i lidské ponožky. Vlastníte-li tedy jakéhokoli psího mazlíčka, nevyhazujte jejich chlupy, ale opatrně je rozmístěte všude tam, kudy kuna chodí.

Stejně fungují i ostříhané lidské vlasy. My, kteří bydlíme v Tróji, nebo vy, kdo máte ve městě zoologickou zahradu, zkuste požádat ošetřovatele o chlupy šelem. Ty fungují skvěle, zejména tygr nebo medvěd!

Podle zkušenosti některých chalupářů fungují například i kočičí nebo dokonce slepičí výkaly.

Parfém jako z nevěstince

Chalupářka Janka Tržová má s kunou svou vlastní „pachovou“ zkušenost. „Kamarád mi poradil, abych vyhnala kunu mým vlastním parfémem. Nejdřív jsem se urazila, že smrdím. Ale on to myslela jinak, a vážně to fungovalo. Kunu jsem nechtěla zabít, jen vystrnadit z půdy v mém domě. Tak jsem připravila do „petky“ vodu, do ní nalila parfém (čím výraznější, tím lepší), ve víčku udělala dírku jako v konvičce, a vystříkala tím celou půdu. Dům sice voněl jako hodinový hotel, ale kuna byla pryč. Mám klid.“

Mužské vlasy, moč a další triky

Jak se tedy zdá, jakékoli výrazné pachové stopy kunu vyženou. Johana K. z Kralup říká: „Manžel zničil všechny přístupové cesty, které by kuna mohla užívat, ale nepomohlo to, takže jsme se rozhodli pod střechu umístit naše vlasy zmuchlané v silonkách. Důležité je, aby vlasy byly přirozeně páchnoucí, tedy bez laku na vlasy apod., ideální jsou pánské a před umytím. Návnadu jsme navíc pravidelně obměňovali a po dvou týdnech byla kuna pryč.“

Kromě profesionálních odpuzovačů fungují i babské triky, jako třeba naftalín, topinka se sádlem, použité ponožky nebo dokonce lidská moč. Ta je ale spíše pro otrlé!