Zdroje: www.healthline.com, backgarden.org, balconygardenweb.com

Síla zlaté kurkumy

Prášek, který známe dobře jako žluto oranžové koření, je získáván z oddenků kurkumovníku dlouhého. Rostlina se dorůstá až 150 cm, má velké zelené listy a zajímavé květenství složené z mnoha drobných kvítků pučících z klasu. Oddenek kurkumy neboli indického šafránu se musí několik hodin vařit, usušit a až poté je rozemlet na sytě žlutý prášek. V léčitelství indického původu ájurvédě, byl pro své ozdravující schopnosti používán po staletí a v roce 2019 i Evropská léková agentura přiznala kurkumě pozitivní vliv především na problémy s žaludkem a trávením. Dobře známé je i zlaté mléko jehož základem je právě kurkuma. Příprava tohoto nápoje se v minulých letech stala velmi populární.

Kurkuma léčí

I když věda na sebe nechala dlouho čekat, dnes již víme, že kurkuma skutečně má zdraví podpůrné účinky. Otázkou vždy zůstává, zda množství prospěšných látek je obsaženo v takovém množství, aby dokázalo naše tělo radikálně ovlivnit. Nicméně víme, že kurkumin, též zvaný kurkumová žluť nebo turmerova žluť, pozitivně ovlivňuje srdeční činnost, metabolismus, různé projevy degenerace, a dokonce i Alzheimerovu chorobu. Obecně lze říci, že kurkumin má silné antioxidační a protizánětlivé účinky.

Jak pomáhá kurkuma na zahradě?

Pokud jste si vlastností kurkumy vědomi, asi vás nepřekvapí, že i v zahradě může být toto významné koření využito například jako pesticid. Hmyz kurkumu nerad. Proto ji lze využít na odpuzení mnohých druhů škůdců a nezvaných hmyzích hostů. Kurkuma dobře zabírá i proti mravencům, roztočům a také larvám některých motýlků a můr.

Postřik obsahující kurkumu je vhodný nejen proti škůdcům, ale má také antibakteriální a protiplísňové vlastnosti. Použití kurkumy zvažte pro jeho fungicidní účinky, především proti padlí révovému nebo vřetenatce chmelové, hnědé skvrnitosti i zahnívání kořenů napadených houbovými chorobami.

Pasta vyrobená pouze z kurkumového prášku a vody pomáhá hojení nejen lidských ran, ale i poraněné kůry stromů a rostlin. Díky zmíněným vlastnostem kurkuminu, tato pasta pomáhá „dezinfikovat“ okolí poranění a tím pomáhá rychlejšímu zhojení.

Jak kurkumu v zahradě prakticky použít?

  • Nejjednodušším způsobem, jak použít kurkumu k ochraně rostlin proti hmyzu i plísním, je smísit ji přímo se zeminou. Takto připravená půda je vhodná pro sadbu. Nepřežeňte to ale s kurkumou. Doporučeným poměrem je 15 g koření na 5 kg zeminy.
  • Pro postřiky je ideálním poměrem 20 g na 1 litr vody. Takový postřik je určený k aplikaci na listy a povrch rostlin, kde chceme předejít např. padlí. Bohužel dojde k dočasnému obarvení zeleně na žluto, ale pokud hledáte první pomoc proti plísním, možná vás ani to neodradí.