Rostlinné půdní indikátory

Divoce rostoucí rostliny, kterým často říkáme plevel (mnohdy jsou to ovšem léčivky s cennými látkami), jsou spolehlivé půdní indikátory. Informují nás o mnoha vlastnostech půdy i o míře znečištění prostředí. Je pochopitelné, že náhodný výskyt několika rostlin ještě neznamená jistotu určení kvality půdy. Pro přesnější určení typu půdy je nutné, aby se konkrétní bioindikátory vyskytovaly na zkoumaném stanovišti ve větší míře a rozmnožovaly se.

Zodpovědnou a udržitelnou péči o kvalitu půdy ukazuje následující video:

Zdroj: Youtube

Co můžeme zjistit o půdě z výskytu plevelu

Rostlinné půdní indikátory nás informují o kvalitě půdního podloží, o tom, zda je půda bohatá na minerální látky jako dusík, hořčík, draslík, nebo je naopak na živiny chudá. Podle výskytu divoce vysetých rostlin určíme například humózní, vápenitou, písčitou, jílovitou, mokrou nebo podmáčenou půdu a její kyselost.

Vlastnosti půdy podle bioindikátorů

Kyselá půda má pH menší než 6,5. V mírně kyselé půdě se bude dařit mnoha druhům zeleniny - například špenátu, salátu, cibuli, hrachu, petrželi. Brambory, rajčata a borůvky dokonce vyžadují půdu kolem pH 5. Na tento druh půdy vás upozorní výskyt rmenu rolního, vrbovky úzkolisté, dřevěného šťovíku, rozrazilu jarního, šťovíku menšího, protěže bahenní.

Alkalická půda s pH 7 a výše je vápenitá s vyšším obsahem hořčíku. Pěstujte v takové půdě buxusy, brsleny, šeříky, clematisy, zlatici, ale i ječmen, vojtěšku a brukvovitou zeleninu. Mírně alkalickou půdu dobře snáší růže. Bioindikátorem je jeřáb luční, violka rolní, šalvěj, hluchavka nachová, čekanka obecná.

Písčitá půda neudrží vláhu. V takové zemině je možné pěstovat různé druhy trav, levandule, středomořské byliny např. yzop, rozmarýn, tymián, oregano. Takovou půdu poznáte podle volně vyseté mochny husí, zvonku řepkovitého, divizny, vlčího máku.

Těžká hlinitá půda obsahuje větší podíl jílu. Má tendenci k podmáčení. Magnoliím, orlíčkům, stračkám nebo šeříku se v ní bude líbit. Tuto půdu také miluje jitrocel, bodlák, přeslička rolní, pryskyřník plazivý, podběl.

V půdu chudou na živiny se může snadno proměnit i ta vaše na zahradě, pokud na ní nestřídáte plodiny a nedodáváte jí organické hnojení. Je to půda vyčerpaná a unavená. Pěstování zeleniny v takové zemině bude obtížné a nepřinese žádané výsledky. Nedostatek živin signalizují luční sedmikrásky, rožec plstnatý, tráva metlička.

Půda bohatá na humus je ideální úrodná půda s neutrálním pH, ve které se daří pěstování většiny zeleniny. Poznáte ji na první pohled podle tmavé barvy. Plevelné indikátory jsou netýkavka, rozrazil, kopřiva, ptačinec, pryšec.

Dusíkatá půda se snadno pozná podle bujného porostu kopřiv, ptačince, pampelišky, pěťouru nebo vstavače. Zelenina vyžadující hodně dusíku je například paprika, pórek, zelí, kukuřice, rajčata a brambory. Naopak luštěninám se v ní moc dařit nebude.

Některé druhy plevelů rostou na jakékoliv půdě. Takovým případem je například ptačinec. Abyste dokázali určit typ půdy, je důležité, aby se na ní vyskytovaly určité druhy plevelů ve velkém množství a po několik sezon - nejen náletový a jednorázový.

Související články

Zdroje informací: www.magazinzahrada.cz, www.youtube.com