Hlídejte ten správný čas

Naše babičky říkávaly: „Máj má mráz za ušima“. V květnu se ještě mohou objevovat přízemní mrazíky. Určitě všichni zahradníci dobře vědí, že se vyplatí vysazovat a vysévat některé druhy zeleniny nebo letniček po ledových mužích, kdy hrozba nočních mrazíků většinou pomine. V minulosti si zemědělci vytvořili svoje sedlácká pravidla, která vznikala na základě pozorování přírody a jejich zkušeností. Každopádně se vyplatí nic neuspěchat a sledovat počasí.

Jak vypadá práce na zahradě v květnu? Podívejte se na video:

Zdroj: Youtube

První polovina května

Trávník

Začátek května je posledním termínem, kdy můžete provzdušnit trávník vertikutací. Pohnojte dusíkatým hnojivem a dosejte holá místa. Půda má ještě dostatek vláhy, aby se semeno trávy uchytilo.

Předpěstovaná zelenina a letničky

Předpěstované sazenice paprik, rajčat, dýně, lilků, dýní, okurek, melounů a různých druhů letniček začněte otužovat. Na několik hodin je přeneste na terasu nebo na zahradu, aby si zvykaly. Ze začátku je dejte do stínu, aby neutrpěly šok a slunce je nepopálilo. Odpoledne je opět vraťte na dočasné stanoviště domů.

Hnojení bobulovin

Nezapomeňte, pokud jste tak již neučinili na konci dubna, přihnojit maliny, ostružiny, borůvky. Je to důležité pro bohatou úrodu. Ideální je hnojivo s rohovinou.

Výsadba brambor

Nyní je ideální čas na výsadbu brambor. Probuzené sadbové brambory vysázejte do řádku 60 – 70 cm od sebe. Nakopčete na ně hlínu. Ideální je nasypat na brázdy posekanou trávu, která půdu zahřívá a zajistí bramborám optimální teplotu. Tak ochráníte brambory před možným přízemním mrazíkem. Dusík z trávy dodá živiny pro zdárný růst zelené hmoty.

Brukvovitá zelenina

Zasaďte do volné půdy zelí, květák, kapustu, brokolici. Nebojte se přes sazenice přehodit bílou netkanou textilii, kterou na sazenicích necháte nejen v noci, ale i přes den.

Zastříhávání thují

Střih thují, který provedete v tomto jarním období, by neměl být moc hluboký. Nejlépe udržovací a tvarovací.

Kontrola škůdců

Pravidelně kontrolujte ovocné stromy. Při sebemenším náznaku napadení je nutné ihned zasáhnout, aby se škůdci nerozmnožili. Stromy pohnojte draselnými a fosfátovými hnojivy.

Vinná réva

Při otevírání oček je žádoucí sirnatý postřik proti obalečům (můžete použít i na ovocné stromy). Za suchého počasí révu postříkejte proti plísňovým chorobám.

Sklízejte první úrodu

Pokud jste si již v březnu pospíšili s výsevem salátu, ředkviček nebo špenátu do skleníku nebo pařeniště, možná již sklízíte první úrodu. V tom případě po sklizni pohnojte a připravte půdu na druhou úrodu.

Nezapomeňte na hmyz

Ještě stihnete vyset zahrádku lučních květů.

Doneste si jehličí

Při každé procházce do lesa si doneste domů jehličí. Bude se vám hodit. Čtěte dál, prozradíme k čemu.

Druhá polovina května

Po tzv. zmrzlých se můžete pustit do plné výsadby sazenic plodové zeleniny a letniček. Určitě jste si již promysleli plán, co na který záhon vysadíte a nasejete.

Rajčata

Nejen do foliovníků, ale i ven už můžete zasadit rajčata. Důležitá je pro ně opora, abyste je mohli vyvazovat a aby se při větru nezlomila.

Papriky

Papriky raději sázejte do míst, která jsou chráněná před průvanem a podpořte jejich růst podpěrou. Večer a za studenějšího počasí je přikryjte bílou netkanou textilii.

Tykvovitá zelenina

Cukety, patizony a dýně můžete nejen sázet z předpěstované sadby, ale i vysévat jejich semena. Sazenice melounů a lilků nasázejte do volné půdy, ale i do pěstebních kontejnerů.

Okurky

Přišel čas na setí nakladaček a polních okurek. Hadovky raději pěstujte ve skleníku nebo foliovníku.

Vysévejte a experimentujte

Vysévejte červenou řepu, fazolky, hrách, různé druhy salátů, mangold. Vyzkoušejte nové druhy zeleniny. Udělejte si ze zahradničení nejen radost, ale i zábavu. Vysejte si pestrou skladbu zeleniny na záhonu. O to budete mít bohatější talíř.

Odplevelujte

Provzdušňujte a odplevelujte záhony s mrkví, prokopejte česnek a cibulku. V tomto období má plevel největší sílu k životu a množení. Máte tedy co dělat, abyste ho zkrotili.

Květiny do záhonů i na balkony

Vysaďte gladioly, jiřiny, begonie, pryskyřníky, vysejte velkou škálu letniček, ať vám záhony září barvami. Nezapomeňte na balkonovky. Počasí jim už přeje.

Škůdci

Květen je ideální na množení savého hmyzu. Vyrobte si postřik z mýdlové vody s trochou oleje. Nekompromisně zasáhněte! Ohrožená není jen zelenina, ale i růže a květiny všeobecně.

Ušetřete za hnojivo

Zajděte si na kopřivy a připravte si hnojivo – jíchu. Větší nádobu naplňte kopřivami, zalejte vodou. Nechte alespoň čtrnáct dnů kvasit. Toto levné hnojivo při hnojení zřeďte 1:10.

Buďte připraveni

Proč si nanosit domů jehličí z lesa? Na vaši zeleninu totiž dostane chuť plzák španělský. Záhony se zeleninou ohraničíte smrkovým jehličím smíchaným s hrubým štěrkem. Do blízkosti zeleniny nasázejte kerblík, levanduli nebo tymián. Tak budete mít velkou šanci, že si úrodu sklidíte vy sami.

Relaxujte

Je toho hodně, co musíte v květnu stihnout. Nezapomeňte ovšem, že je květen nejkrásnějším měsícem v roce. Určitě si udělejte čas na odpočinek a všímejte si nejen rozkvetlé přírody, ale i zvuků, které jaro konečně přineslo!

Související články

Zdroje informací: magazinzahrada.cz, www.youtube.com