Zahrada, která je ponořena po většinu dne do stínu, nemusí být bez života. Tmavá místa v zahradě či na terasách, často orientovaná severním směrem nebo nacházející se pod vyššími stromy, trápí nejednoho zahrádkáře. Nevěšte však hlavu, protože můžete sáhnout po trvalkách, kterým se daří právě ve stínu nebo polostínu. Naopak jim menší porce slunce vyhovuje, nebo jsou k ní dokonce přizpůsobeny. Možná některé ani neznáte, ale určitě by vám mohly dělat radost a tmavý kout rozsvítit pestrými barvami.

Vybírejte chytře

Při výběru semen květin, které umí kvést či jen růst ve stínu, přemýšlejte předem. Jestli chcete jen zelené, nebo s barevnými listy či kvetoucí a v jaké barvě. Vždy je důležitá celková kompozice, protože tak stinné místo pozvednete o level výš. Myslete i na to, v kterou roční dobu rostlinka kvete, protože tu odkvetlou může nahradit ta, co právě nakvétá. Stinné místo bude zářit barvami možná celou sezónu.

Barvínek menší (Vinca minor) a menší (Vinca minor)

Květina pochází z Evropy a západní Asie. Možná ji znáte pod lidovým názvem zimostráz, brčál, či zelenec. Kdysi dávno se jí také říkalo plamínek a byla považována za čarodějnickou bylinu. Barvínek je specifický hlavně tím, že patří mezi stálezelené rostliny a nikdy neopadává. Je to pokryvná a poléhavá rostlina, kterou budete mít rozkvetlou vždy už začátkem jara výraznými modrými květy. Jestliže si pořídíte větší množství rostlinek, dočkáte se nádherného modrého koberce. A hlavně? Dokáže dokonale zakrýt i místa v hlubokém stínu. Vyžaduje dostatečně vlhkou zeminu a pravidelnou dávku živin.

Plicník skvrnitý (Pulmonaria)

Nádherná trvalka, která se velmi rychle rozrůstá a úžasně kvete. Čeká vás barevné spektrum. Rozkvétá růžově, postupně se proměňuje do fialové a po opylení květy zmodrají. Ale klidně si můžete vysít i druhy s bílými, červenými nebo tmavofialově květy. Brzy zjara vyrazí ze země lodyhy, na jejichž koncích jsou trsy květů. V každém případě budete mít plicník plný květů celý duben. Později vyrážejí krásné velké listy, často bývají nápadně bíle skvrnité a budou zajímavou ozdobou po celé léto. Na počátku podzimu se seschnou a rostlina se zatáhne pod zem.

Kakost (Geranium)

Tato stínomilná trvalka ozdobí vaši zahradu vždy na konci jara a na začátku léta nepřehlédnutelnými modrými nebo růžovými květy. Kakost je zajímavý nejen pro své krásné barevné květy, ale i pro nevšedně tvarované listy. Dorůstá do výšky až půl metru. Kakosty mají tu výhodu, že je můžete zasadit v podstatě kamkoliv. Zvládnou klidně nejen vlhké stinné místo, ale i suché pod stromem a nevadí mu ani přímé slunce. Prostě držák! Kakosty patří mezi nejlepší tzv. výplňové rostliny, které vám během pár let dokáží pokrýt i opravdu velké plochy.

Dlužicha (Heuchera)

Další z trvalek, která dokáže ozdobit vaši zahradu hned dvakrát. Z nevyužitého tmavého zákoutí vám vykouzlí místo, které bude vaší chloubou. A dokonce i během zimy, protože většina kultivarů má své ozdobné listy dlouho do zimy, některé dokonce až do jara. A užijete si i jejich květy, kvetou totiž nápadně růžovými až červenými zvonkovými květy. Mají neskutečný počet odstínů, od zelené a červené až po fialovou, růžovofialovou. Dlužichy snadno a rychle rostou, pokud je necháte rozbujet, jejich trsy se prolnou a vytvoří nádherný pestrý porost.

Zdroje: www.abecedazahrady.dama.cz, www.cs.punchalo.com, www.floranazahrade.cz