Kytky u zahradních cestiček a chodníčků nejenže zvyšují estetický prožitek, ale mají i praktické využití. Podle stylu své zahrady a umístění vybírejte konkrétní květinu. Na tmavá místa se hodí třeba zběhovec, a naopak na slunná místa vybírejte mateřídoušky či rozchodníky.

Nejkrásnější obruby cest a chodníčků

Pokud máte rádi drobná kvítka, štěničník okoličnatý je pro vás ten pravý. Tato nenáročná letnička dosahuje výšky až 40 centimetrů a vydrží kvést přes celé léto. Kvete v celé paletě barev, takže si můžete vybrat rubínově červenou, bílou či nejtypičtější růžovofialovou.

Další krásnou letničkou je smilek růžový. K životu potřebuje pouze plné doušky slunečních paprsků a trochu vody. Jeho květy se na vás budou usmívat v mohutných trsech velmi dlouho.

Šalvěj hajní je nenáročné na prostředí a snese i vysoký obsah vápníku v půdě. Jestli máte na zahrádce místo, kde je sucho, tato květinka se tam ráda uchytí a bude vám přinášet radost. Na rozdíl od šalvěji domácí bujněji kvete.

Velmi známé pro své květy a odolnost vůči houbovým chorobám jsou záhonové růže. Kvetou stále dokola a jejich vůně je neodolatelná. K cestičkám můžete použít odrůdy Golden Penny, Friesia, Queen Elizabeth nebo Edelweiss.

Stračka vyvýšená je unikátní pro svou modrou barvu, ale kvete i bíle nebo růžově. Má ráda slunce, a pokud si vyberete odrůdu, která dosahuje výšky až přes metr, potřebuje mít u sebe nějakou tu oporu. Touto květinou návštěvu určitě ohromíte!

Význam barev květů

Rozhodujete se mezi barvou květů a nejste si jistí, jakou zvolit? Mohl by vám pomoci vnitřní význam těchto barev.

  • Bílá je symbol čistoty a nevinnosti.
  • Žlutá je veselá a má v sobě plno energie.
  • Růžová barva představuje pocity lásky a pochopení.
  • Rudá vyznačuje sílu a vášeň.
  • Modrá uklidňuje a harmonizuje.
  • Fialová hlásí věrnost a úspěch.

Zdroje: floranazahrade.cz, autokaleidoskop.cz, kvetoucizahrada.cz