Zdroje: www.bobvila.com, www.architecturelab.net

Proč nejsou některé rostliny vhodné na zahradu?

I docela obyčejné květiny a keře dokážou na zahradě potrápit. Proč? Důvody jsou různé. Jednoznačně jsou problematické mnohé prudce jedovaté rostliny nebo ty, které iritují kůži. Rozhodně mohou komplikovat pobyt na zahradě i rostliny, které jsou zdrojem alergizujících pylů. Citlivost na sezónní pyly je nicméně individuální, a proto si musí zahradu upravit každý sám. Jiné rostliny jsou sice běžné, krásné i léčivé, ale prorůstají všude do záhonů, ale i do trávníku. Zvažte, jak moc jsou pro vás konkrétní květiny důležité. Můžete je přesadit do nádob a květináčů, aby neprorůstaly nebo je umístit někam, kde se k nim nedostanou děti či zvířata.
Úplně nejjednodušší je zbavit se jich a vyhnout se problémům.

Nevhodné keře a rostliny, které stále podrůstají

Šeřík je sice krásný a může z něj být nádherně rozložitý keř, který na jaře potěší záplavou voňavých květů, nicméně je s ním docela dost práce. Také je známý tím, že neustále podráží a pokud nechcete z okolí neprostupnou džungli, pak se vyzbrojte nůžkami. Je to nekonečná práce, a proto není divu, že někteří boj s šeříky vzdají a keře se zbaví. Do stejné škatulky patří také škumpa orobincová. Je známá proutky vyrůstajícími ze všech možných vzdálených koutů zahrady. Nejde o semenáčky, ale odnože mateřského keře. Možná jste také slyšeli, že je i škumpa jedovatá. Nicméně to platí pro druhy původní v Americe, které nejsou u nás běžné. Také nádherné vistárie jsou známé prorůstáním a odnožemi.
Tato klasická bylina je k vidění na mnohých zahradách. O kterou léčivku jde? Je to máta. Mít mátu má mnohé výhody, ale i nevýhody. Jak se jí jednou začne dařit, proroste vám do širokého okolí. Pokud ji chcete na zahradě zachovat, nebojte se ji radikálně zmenšovat průběžně i na konci sezóny.

Vyloženě nevhodné jsou také některé bambusy

Také o bambusu se říká, že dokáže vyrážet z půdy i v několikametrové vzdálenosti od mateřské rostliny. Ano i ne. Bambusy jsou totiž dvojí, respektive druhů je velká spousta, ale můžeme je rozdělit právě na ty, které agresivně expandují po zahradě a k sousedům a druhou skupinu bambusů, které rostou obvyklým způsobem bez toho, aby se nekontrolovatelně šířily do okolí.

Dráždivé květiny

Rostliny, které mohou iritovat pokožku nebo být přímo pichlavé je také velké množství. Juky a agáve mají skutečně tvrdé a ostré listy. Agáve navíc má každý list zakončen pichlavým trnem, toho můžete ale agáve zbavit. Mezi rostliny, které iritují pokožku, patří především břečťany a túje. Zbavte se jich tam, kde by docházelo často ke kontaktu. Neboje je držte alespoň zkrátka. I pryšce mohou iritovat kůži, ale to je běžné jen při poranění rostliny, když z ní vytéká bílý latex. A o kopřivách jistě víte své.

Jedovaté květiny na zahradě

Velmi jedovatých rostlin je mnoho. Obzvlášť problematické jsou ty, jejichž plody jsou barevné a zajímavé pro děti. Je jen na vás, jak se k problému postavíte, ale pokud si děti hrají na zahradě bez dohledu, pak je rozhodně vhodné vyvarovat se například tisu. Nicméně i konvalinky, náprstníky, narcisy či mochyně jsou jedovaté. Z keřů jde především o krásně kvetoucí rododendrony a oleandry, ale také oblíbené hortenzie.