Zdroje: adbz.cz, www.gardeningknowhow.com, www.jardineriaon.com

Kdo z nás nezná ten okamžik! Máte na něco jen tak chuť a šáhnete do spíže pro ořechy. Vedle vás zbyde hromádka skořápek, kterou většinou hodíte do odpadků. V lepším případě je schováte na Vánoce, kdy se budou hodit na výrobu tradičních lodiček, anebo je využijete na dekoraci bytu nebo dárky. Ale víte, že můžou být prospěšné mnoha rostlinám a květinám? Lépe vám porostou a dáte jim mnoho živin.

Už naše babičky věděly, že ořechové skořápky jsou plné minerálů a vařily z nich zdravý čaj a také je požívaly jako přírodního barvivo. Proč je tedy nevyužít i pro rostliny! Ať už jsou rozmístěny v květináčích nebo na zahradě, snadno díky nim dosáhnete vynikajícího růstu a lepšího vývoje.

Čím prospějí a jaké mají účinné látky

Jejich hlavní výhodou je obsah vysokého podílu jódu, mnoha minerálů a stopových prvků. Jsou také velmi bohaté nejen na fosfor a draslík, ale i na sodík, železo, zinek. V menší míře je v nich zastoupen i mangan, vápník, hořčík a měď.

Stačí tak málo a vaše zahrada bude bujná jak džungle

Říkáte si, jak všechny tyto lahůdky dostat k rostlinám ve vaší zahradě? Je to jednoduché. Spalte skořápky ořechů společně se dřevem a získáte popel, který bude fungovat jako skvělé hnojivo. Jakmile ho nasypete k rostlinám, bude se v půdě rozkládat a uvolní všechny jmenované vzácné látky, které absorbují jejich kořeny.

Pokojové květiny nezůstanou pozadu

Máme pro vás další tip. Ořechové skořápky stačí rozdrtit na menší kousky a máte hned po ruce skvělou drenáž, kterou stačí nasypat na dno květníku, přisypat hlínu a vsadit do ní květinu, která vám poroste mnohem lépe, než kdybyste použili keramzit, protože budou zásobeny mnoha živinami. A v případě, že byste květinu přelili, ořechové skořápky jsou na blízku jako záchranáři, protože přebytečnou vodu nasají a dodají ve chvíli, kdy si o ni květina řekne.

Ořechové skořápky řeknou stop vápenatým usazeninám

Jestliže pokryjete skořápkami povrch zeminy rostlin v květinových nádobách a truhlících, nejen že budou působit dekorativně, ale nebudete se trápit s nevzhlednými minerálními usazeninami, které tvoří na substrátu tvrdou krustu, která květinám vůbec neprospívá a omezuje je ve zdravém růstu. Brání volnému průchodu vzduchu ke kořenům a způsobuje, že zálivková voda proteče přímo do misky, bez toho, aby dostatečně zavlažila rostlinu. A bonus navíc? Odradíte i larvy smutnic a dalších škůdců. Aroma ořechů jim totiž není vůbec příjemné, takže se vašim květináčům vyhnou obloukem.