Přízrak z Marsu, podivná chobotnice nebo mořská hvězdice? Zvláštní červená barva plodnice vykukující z trávy nebo hrabanky, nelibý zápach i bizarní vzhled vyděsí nejednoho kolemjdoucího. Neobvyklý květnatec potkáte v lesích i během září.

Přistěhovalec z Austrálie

Květnatec Archerův (Clathrus archeri) je u nás nepůvodní houba, její pravou domovinou je Austrálie, Tasmánie a Nový Zéland. Výtrusy této houby se do Evropy dostaly pravděpodobně během první světové války se zásilkou dovážené ovčí vlny. Od té doby se šíří a postupně dostává i do severnějších částí kontinentu. U nás byl první nález zdokumentován v roce 1963. Výrazně zbarvenou houbu potkáte v listnatých a smíšených lesích, kde je dostatek spadaného listí, na loukách i v zahradách. Jelikož se jedná o saprofytickou houbu (získává živiny z odumřelých organismů nebo jejich částí, rozkladač), roste zhusta i na trouchnivějícím dřevě. Vyskytuje se od května do listopadu.

Ďáblovy prsty

Vzhled této houby je nanejvýš bizarní, houba zaujme na první pohled nejen barvou, ale i tvarem a zápachem. Plodnice jsou v mládí kulovité, bělavé, bledě růžové až hnědé barvy. Připomínají vejce veliké 3 až 6 cm. V době zralosti vajíčko v horní části puká a objeví se světlý třeň, ze kterého vyrůstá do stran 4 až 7 chobotnicovitých ramen, dlouhých klidně 12 cm. Tmavě růžová až jasně červená ramena jsou zpočátku na koncích mezi sebou spojená a postupně se oddělují, připomínají například rozvíjející se květ. Právě protáhlé červené útvary vykukující ze země daly houbě její přezdívku, někdy se jí také říká chobotnicovitá houba nebo ďáblovy prsty.

Sliz a zápach láká hmyz

Ještě v polovině 80. let byl květnatec považován u nás za vzácnou houbu. Dnes už je setkání s ním běžnější, šíří se na našem území relativně rychle. Přesto možnost prohlédnout si tuto houbu není až tak častá, protože plodnice se poměrně rychle rozpadá, někdy již během několika hodin. Pokud vám při procházkách či sběru hub přijde do cesty, jistě si toho všimnete. Kromě krvavě zbarvených, široce rozevřených chapadel vás na přítomnost květnatce upozorní i nepříjemný zápach shnilého masa. Ramena houby jsou pokryta páchnoucím slizem, který na zápach hnijícího masa láká mouchy a další hmyz. Pomocí nich se dostávají výtrusy houby do okolí. Podobnou strategii rozmnožování má i další houba, hadovka smrdutá (Phallus impudicus).

Zrychlený průběh růstu květnatce Archerova, který byste v přírodě pozorovali v řádech desítek hodin, pro vás zachytil Kris Van de Sande. Video s názvem Devil's Fingers Timelapse patří mezi pětici jeho nejúspěšnějších v rámci server You Tube:

Zdroj: Youtube

Houba fotogenická, ale nejedlá

Pokud květnatec najdete a máte to štěstí, že je plodnice plně rozvinutá, určitě si tento podivný nález vyfotíte. Sbírat plodnice za účelem konzumace však nelze doporučit. Houba je vedena jako nejedlá, i když v některých oblastech se pojídá mladé „vajíčko“ po odstranění slizu, stejně jako u hadovky smrduté. Upravují se v trojobalu podobně jako smažený řízek, chuťově údajně připomíná sýr nebo rybu. Houba má specifickou chuť, většině populace její konzumace nepřinese velký gastronomický zážitek. Pro tentokrát se tak raději spokojte jen s úlovkem fotografickým.