Sekáme, ale nemulčujeme

Základem je správně prováděné sečení. Květnová tráva přirůstá silněji než v jiných měsících a trávník je hustý a šťavnatý. Veškerý porost v tuto dobu z plochy odklízíme. Za nás to vyřeší sekačka se sběracím košem. Aby byl efekt sečení a sběru dokonalý, pak by stroj měl mít nůž řádně nabroušený, navíc vybavený vyhazovacími lopatami. Takový nůž klade při sečení menší odpor, zároveň však velmi dobře odhazuje sečenou hmotu do sběracího vaku.

Některé typy sekaček můžeme vybavit nožem s dvojitým ostřím, které připomíná velké písmeno X. Toto ostří velmi dobře seče a odhazuje i vlhkou nebo přerostlou trávu. Zatímco výše přesazená část zajišťuje sečení a odhoz, níže situované lehčí ostří dořezává trávu do čista. Výsledkem je nejen čistší řez i v případě mírného otupení, zároveň však velmi dobrý výsledek sběru.

V květnu zásadně nemulčujeme. Větší množství zelené hmoty způsobuje tvorbu hromádek na ploše, jež zahnívají a je to provázeno vznikem nehezkých hnědých skvrn. Mulčování husté nebo přerostlé trávy navíc značně zatěžuje stroje a má vyšší nároky na spotřebou paliva.

Provzdušnění

Pokud není sucho a teploty neatakují vysoké hodnoty, můžeme trávník provzdušnit. Vertikutátor, vybavený kombinovaným válcem s noži nebo pružinami, případně dvěma výměnnými hřídelemi, pomůže trávníku s příjmem vláhy, živin a vzduchu. Silně zamechovaný trávník musíme projet strojem několikrát. Po provzdušnění nevypadá plocha moc hezky, při pravidelném zalévání však velice rychle ožije.

Vyspravte místa, kde tráva neroste

Holá místa v trávníku se dnes snadno opravují. Výrobci trávníkových osiv přišli před několika lety se speciální směsí. Ta kombinuje travní semeno, substrát a hnojivo. Holé místo nakypříme, uhrabeme, zbavíme rostlinných zbytků. Poté nasypeme opravnou směs, rovnoměrně rozvrstvíme po celé ploše bez porostu, utužíme a denně zaléváme.

Do měsíce nový trávník vzejde a plocha je bez holých míst. Tuto metodu můžeme použít i na více místech v zahradě, a to v průběhu celého roku. Opravy provádíme nejpozději do září. Při pozdnější aplikaci směsi není zaručeno, že vzejde, neboť na podzim už jsou nižší teploty, které nepodpoří růst.

Zálivka a výživa

V suchých dnech musíme pěstěný trávník pravidelně zalévat. Nejlepší metodou zavlažování je ranní a večerní, protože travní stébla nejsou v poledne spalována přes kapky vody, které vůči slunci působí jako lupa. K hnojení používáme speciální trávníková hnojiva, avšak pouze za deštivého počasí. Za sucha hrozí, zvláště za použití tradičních NPK granulovaných přípravků, popálení trávníku a vznik holých míst.