Čtenáři se ptají, Vlastimil Šindelář odpovídá. Trápí vás něco, o čem se tu zatím nepsalo? Nebojte se zeptat. Formulář na vkládání dotazů do poradny najdete v závěru článku.

Fleky na listech orchidejí

Mám doma 12 orchidejí. Začaly se mi objevovat na stoncích ne na listech lepkavé kapky. Na květech průhledné fleky. Květy dlouho nevydrží, usychají. Eva Golíková

Lepkavé kapky způsobují saví škůdci. Ti napichují rostlinné buňky a část nestrávené šťávy odkapává. U mšic se tomu říká medovice. Na orchidejích by mohly sát puklice nebo mšice vlnatka krvavá. Puklice tvoří voskovou hnědavou přilbu, pod kterou jsou vlastní živočichové chráněni. Vlnatka zase vytváří vatovité chomáčky, které ji chrání. Proto jsou tito škůdci obtížně hubitelní. Nejlepší je mechanické otírání stonků třeba i mýdlovou vodou, nebo slabým rozpouštědlem, přípravky na nádobí. Tím dojde k odstranění všech viditelných škůdců. Následně je možno použít i insekticidní přípravek. Také se osvědčil postřik olejovou emulzí na lesk listů. Ten není jedovatý a škůdce likviduje vytvořením mastné vrstvičky a následným udušením. Navíc jsou pak listy i hezky lesklé.

↑ zpět na začátek

Choroby jablek

Jak zabránit chorobám na jabloních asi 5 let starých? Jablka pěkně narostou, ale na konci léta se začnou kazit ještě na stromech. Je třeba nějaký postřik a v jakém období? Lze chorobám zabránit i bez chemie? Alena Doskočilová

Na jablku je vidět příznaky moniliové hniloby. Ta se do plodů dostává třeba při poranění plodů kroupami ale nejčastěji při napíchnutí vosami a jinými škůdci. Plod začne hnědnout a později se na něm vytvoří kruhy smetanových výtrusů. U sklizených jablek dojde během skladování k postupnému zčernání celého plodu. Ten ale zůstává stále tvrdý. Spousta napadených plodů zůstane také na stromě a během podzimu seschnou, zůstanou na větvích a neopadnou. Říká se jim mumifikované plody. Ty jsou zdrojem nákazy na jaře. Proto je nutné tyto plody co nejdříve otrhávat a likvidovat. Také všechny popadané plody je třeba vysbírat.

Ještě nebezpečnější je při silnějším napadením infekce, která se nyní na jaře, při rašení dostává na nové výhony. Ty sice začnou růst, ale po pár týdnech jakoby uschnou. Chemická ochrana se musí provést při rašení a pak ještě podle návodu zopakovat. V létě pak pomůže ochrana proti škůdcům, kteří nákazu přenášejí. Bez chemie jde bránit chorobě jen obtížně. Musí se odstraňovat jak napadené plody, tak uschlé větvičky. Vždy ale hodně záleží na průběhu počasí. Také musí napadené části likvidovat v širokém okolí, jinak infekce dorazí od sousedů. Aby rostliny lépe odolávaly tlaku chorob, je nutno jim zajistit optimum zálivky a vyváženou výživu nejen hlavními živinami jako je dusík, draslík a fosfor, ale i mikroprvky, které se vyskytují v malém množství.

↑ zpět na začátek

Houby a předpěstování zeleniny

Lze bez problémů využívat při pěstování sazenic zeleniny mykorhizní houby a současně tzv. chytré houby proti plísním? Pavel Kolouch

Mykorhizní houby napomáhají získávat určité živiny pěstovaným rostlinám. Pro pěstované rostliny jsou tak užitečné a nijak jim neškodí., Stejně tak houby proti škodlivým houbám nijak neškodí rostlinám. Tyto houby se živí pouze určitými houbami, které právě považujeme za škodlivé a které poškozují pěstované rostliny. Neničí však všechny houby které jsou v půdě. Proto je můžete používat současně. Chemické přípravky proti houbovým chorobám mohou likvidovat daleko více druhů hub a tak je při použití chytrých hub nemůžete použít.

↑ zpět na začátek

Zahrádkářská poradna Vlastimila Šindeláře

Rady renomovaného zahradníka Vlastimila Šindeláře se pravidelně objevují na stránkách časopisu Receptář, ale také v řadě televizních pořadů.
Jak položit dotaz do poradny?
Využít můžete tento formulář nebo e-mail web@ireceptar.cz (do předmětu uveďte Poradna Vlastimila Šindeláře).

↑ zpět na začátek