Zdroj: eagri.cz, www.cazv.cz

Pidi brouček – velká starost

Tito pidi broučci, kteří mají 2-4mm, vám prostě zkazí radost z pěstování. Kladou vajíčka (samička je jich schopná naklást 50-100) do květních poupat, pak nakoušou stopku a bum! Po uvadnutí, uschnutí padnou na zem, tam se odehraje celý proces vývoje a v červenci můžeme „přivítat“ novou generaci těchto nosatých brouků.

V tuto dobu sice už škody nezpůsobují, ale přezimují pod listím, pod suchou trávou a přibližně v polovině dubna (dle teplot) se probouzejí a začnou aktivně vyhledávat vhodné rostliny. Škodit začínají zhruba v období začátku květu jabloní.

Rádi se vracejí

Pokud se u vás květopas vyskytl, je možně, že návštěvu bude příští rok opakovat. Proto se doporučuje cca v polovině dubna ošetření jahodníku (vždy před květem) postřikem.

Zahrádkáři zakrývají řádky jahodníku bílou netkanou textilií jako preventivní opatření. Když už máte nezvaného hosta v podobě květopasa, lze použít insekticidy.

Máte doma maliník nebo ostružiník? Jestli ano, dejte si pozor i na ně, protože se květopas přestěhuje ne do Humpolce za Hliníkem, ale právě na maliny a ostružiny.

Nejen květopas! I plíseň...

Květopas ale není jediný nepřítel jahod. Pěstitele dokáže potrápit i plíseň. Většinou se jedná o plíseň šedou, která je bohužel tím nejškodlivějším onemocněním, které vás může potkat. Napadá plody ve všech fázích vývoje, květy, listy. Nezralé plody hnědnou, zralé tmavnou, měknou a hnijí.

Další nepříjemností je skvrnitost listů. Skvrnky do velikosti 3-4mm jsou lemovány červenofialovou barvou se světlým pletivem uvnitř. Počet skvrn se postupně zvětšuje, spojují se a listy následně zasychají.

Nesmíme zapomenout ani na slimáky! Ti vás dokáží potrápit nejen s jahodami. Mně ožrali týden přesazenou cuketu i dýni. Aspoň že tu okurku nenašli! Každoročně vycházím na zahradu s litrovou sklenicí od okurek naplněnou savem. Ano, je to pekelně odporné, ale vysbíráváním slimáků jejich počet výrazně klesne, aspoň v mém případě.

Vyrážím po dešti s kleštěma na špagety (opravdu je používám jen na plzáky) a hrb mám ohnutý minimálně 20 minut. Naplnit dvě sklenice v sezóně není problém. Jinak si lidé pochvalují indické běžce (plemeno kachny), ale osobně si nedokáži představit jak mi tu pobíhá prcek (můj syn) a k tomu indičtí běžci. Ten prcek mi prozatím úplně stačí..

Přeju pěstitelům jahod co nejméně nečekaných návštěv a sladkou úrodu!