Mezi nejvděčnější na podzim kvetoucí trvalky patří pozdní hvězdnice (astry). Tvoří mohutné trsy doslova obalené kopretinám podobnými úbory. Sice drobnějšími, ale tak početnými, že vytváří na záhonech kvetoucí polštáře. Barvy květních úborů si můžeme vybrat od bílé přes růžovou po nejrůznější odstíny fialové, obvykle se žlutým středem.

Druhů a odrůd aster je na výběr bezpočet, můžeme kombinovat jednotlivé odstíny mezi sebou. Astry mohou být součástí smíšených trvalkových záhonů – přes léto, kdy kralují časněji kvetoucí trvalky, trpělivě čekají ve skromném zeleném šatě a na sklonku léta rozvinou svou krásu. Pěkně je doplní okrasné trávy, jejichž již suchá květenství zdobí zahradu po celý podzim i v zimě.

Výsaba

Pokud bychom astrami naši zahradu rádi obohatili, můžeme je za příznivého počasí vysadit ještě v průběhu listopadu, anebo na jaře. V té době je také množíme dělením trsů. Na metr čtvereční vysazujeme 4-6 sazenic větších, nebo 6-8 sazenic menších kultivarů. Na smíšených záhonech vypadají astry pěkně ve skupinkách.

Ochrana před zimou

Před prvními mrazíky se vyplatí květiny překrýt netkanou bílou textilií, především v noci. Poté, co teplota opět stoupne, ji odstraníme a můžeme se z krásných květů těšit déle. Časem však zima žezlo převezme. Aby ji astry ve zdraví přečkaly, je třeba chránit především jejich kořeny. Přihodíme k nim trochu kompostu a nasteleme je listím – zvláště v případě holomrazů je taková ochrana velmi prospěšná. Ovšem vrstvu mulče klademe jen pod rostliny a nezahrnujeme je až po kořenové krčky, kterým by navlhlé listí prospět nemuselo. Ačkoli je mráz poznamená a už nekvetou, sestřihneme je raději až na jaře. Suché části chrání listovou růžici, a pokud je v zimě pokryje jinovatka a sníh, ozdobí zahradu ještě jednou.

Nejvděčnější druhy aster pro podzimní zahradu

Hvězdnice nestarcová (Aster ageratoides)

Pochází z Japonska, u nás se jí však dobře daří. Prospívá na slunci i v polostínu a snese i občasné vyschnutí půdy. kvete od srpna do října a často až do listopadu. Pěstovat ji lze v řadě odrůd, vysokých od 20 do 80 cm, s květy bílými, lila i modrofialovými.

Hvězdnice křovitá (Aster dumosus)

Pochází ze severoamerických prérií. Bohaté, kompaktní trsy se s pomocí výběžků pěkně rozrůstají do šířky a na podzim vytvoří barevné koberce. Především nízké kultivary (Paleček, Rozika aj.) mohou sloužit jako půdopokryvné rostliny. Odrůdy lze zvolit 20-50 cm vysoké, barvy květenství bílé, růžové, purpurové, modré, fialové.

Hvězdnice novoanglická (Aster novae-angliae)

Pochází ze severní Ameriky a nabízí desítky 1-2 metry vysokých odrůd. Mohutné trsy chlupatých lodyh nesou záplavu úborů v barvě růžové, bílé, fialové, modré i purpurové. Svědčí jí spíše vlhčí, ale propustná půda, kde se bude ochotně rozrůstat do šířky. Vyšší odrůdy je vhodné podsadit nižšími trvalkami, časem se mohou zespodu vyholovat.

Hvězdnice rozkladitá (Aster divaricatus)

nenáročný severoamerický druh, až metr vysoký, snášÍ jak slunce, tak stín a v něm i suchou půdu. Často pěstovaný původní, botanický druh má květy bělavé s nádechem do purpuru. Atraktivní je odrůda Wood´s Blue s květy fialovými. V kombinaci s okrasnými trávami vytvoří podzimní prérii, nenáročnou a přitom okouzlující.