Růže jsou nejen oku lahodící květiny, ale také skvělý zdroj pro různé kulinářské, kosmetické a léčebné účely. Z květních lístků růží lze vyrobit sirupy, marmelády, nápoje a dokonce i léčivé čaje. Sbírání a zpracování lístků růže vyžaduje určitou péči a znalost postupu.

Podíváme na to, jak sbírat a konzervovat lístky růže a jak je využít k různým účelům, včetně receptů na výrobu lahodných pochoutek.

Proběhla anketa Receptáře!

Tradiční čtenářská anketa proběhla i letos. Hlasovali jste pro své oblíbené firmy. Děkujeme.

Na video od Sharmis Passions o tom, jak připravit sirup z lístků růží, se podívejte na YouTube:

Zdroj: Youtube

Květy růží mají spoustu využití

Květy růží můžeme využívat ke kuchyňským, kosmetickým i léčebným účelům. Nejčastěji se používají růže šípková, galská, stolistá, damascénská a svraskalá. Šlechtěné velkokvěté růže se k léčivým účelům nepoužívají.

Lísky sbíráme před plným rozkvětem a opatrně sušíme, aby si zachovaly svou vůni a chuť. Z květních plátků lze připravit aromatické sirupy, marmelády, nápoje a dokonce i kandované lístky růže, které jsou skvělou ozdobou na dorty a moučníky.

Recept na kandované lístky růže

Sbírejte čerstvé a neupravené květy růže. Odeberte okvětní lístky a důkladně je omyjte. Vytvořte sirup z cukru a vody v poměru 1:1. Vařte ho na mírném ohni, dokud se cukr nerozpustí a směs nezhoustne. Přidejte okvětní lístky do sirupu a nechte je vařit asi 2-3 minuty. Vyjměte lístky ze sirupu a nechte je okapat na papírovém ubrousku. Obalte je v cukru a nechte zaschnout.

Příprava růžového sirupu

Sbírejte čerstvé a neupravené květy růže. Odeberte okvětní lístky a důkladně je omyjte. Připravte sirup z cukru a vody v poměru 1:2. Vařte ho na mírném ohni, dokud se cukr nerozpustí. Přidejte okvětní lístky do sirupu a nechte je vařit asi 5-10 minut. Vyjměte lístky ze sirupu a nechte je okapat na papírovém ubrousku. Sirup přelijte do sklenic a uzavřete je. Skladujte v chladu.

Dokonalá marmeláda z růží

Příprava marmelády z květů růží je nejen lahodným způsobem, jak využít krásné vůně a chuti těchto květů, ale také způsobem, jak si zachovat jejich léčivé účinky po celý rok. Pro přípravu této delikátní marmelády je třeba nejprve sbírat čerstvé a neupravené květy růží.

Poté se oddělí okvětní lístky od kalichu a pečlivě se omyjí. Okvětní lístky se nechají louhovat ve vodě po dobu několika hodin nebo přes noc, aby se uvolnily jejich aromatické látky. Poté se voda s okvětními lístky přecedí a výsledná tekutina se použije k přípravě sirupu.

Sirup se vaří spolu s cukrem dohromady, dokud nezhoustne, a poté se přidají okvětní lístky. Celá směs se nechá vařit až do zhoustnutí, přičemž je důležité ji pravidelně míchat, aby nedošlo k připálení. Hotovou marmeládu lze nalít do sklenic a uzavřít je nebo použít jako náplň do dortů, buchet nebo na chléb.

Růže nejen jako symbol lásky

Růže jsou nejen symbol lásky, ale také užitečná rostlina pro různé oblasti lidského života. Zpracování lístků růže je snadné a může být velmi zábavné. Pokud se naučíte správně sbírat a konzervovat lístky růže, otevíráte si cestu k širokému spektru možností využití této krásné květiny. Ať už se rozhodnete využít růže k vaření, kosmetice nebo léčení, určitě vás potěší vůně a chuť této unikátní rostliny.

Související články

Zdroj: www.youtube.com, www.toprecepty.cz