Kapusty kadeřávky jsou vyšlechtěny z brukve zelné a poskytují zelené listy od zimy až do jara, kdy je jiné čerstvé zeleniny málo. Jsou velice otužilé a přežijí i to, co brokolice nebo růžičková kapusta nevydrží. Listy kadeřávku (někdy zvaného kudrnatá kapusta) mohou být více či méně zvlněné. Sibiřský kadeřávek má spíše ploché listy, vysévá se později a také později zraje.

Pěstování

  • Kadeřávky se nejlépe pěstují na propustných, středně těžkých až těžkých hlinitých půdách, které byly důkladně vyhnojené pro předchozí plodinu.
  • Dva týdny před výsadbou pravého kadeřávku (nebo výsevem sibiřského) aplikujeme 60 g univerzálního hnojiva nebo granulovaného hnoje na metr čtvereční.
  • Stejně jako ostatním košťálovinám vyhovuje i kadeřávku zásaditá půda, proto v zimě po zrytí rozhodíme po povrchu vápenec.

Přínos kadeřávku pro zdraví

Kadeřávek jako všechna košťálová zelenina obsahuje isothiocyanáty – látky, které působí proti enzymům vedoucím ke vzniku nádorových buněk a mohou přispět k prevenci rakoviny. Dusičnany a dusitany obsažené v košťálové zelenině mohou pomoci osobám po infarktu k rychlejšímu zotavení, tyto sloučeniny totiž omezují rozsah a míru poškození srdce. Obsahuje dále velké množství látek, které chrání buněčnou DNA před poškozením. Košťálová zelenina je všeobecně bohatá na vlákniny, minerální látky (fosfor, vápník a draslík) a vitaminy skupiny B, C, provitamin A a kyselinu listovou.

Colcannon, ostrovní specialita

Tuto skotskou a irskou specialitu můžeme zkusit, když nám zbude od oběda bramborová kaše. Potřebujeme stejné množství kadeřávku jako kaše.

  1. Připravený kadeřávek vložíme do vroucí, mírně osolené vody a vaříme jej 15 minut (místo vaření ho můžeme jen napařit, což zabere asi 10 minut). Scedíme a nakrájíme nadrobno.
  2. Mezitím oloupeme a nakrájíme cibuli a vhodíme ji do hrnce se 150 ml mléka. Přivedeme k varu, potom stáhneme z vařiče, zakryjeme a necháme dojít.
  3. Bramborovou kaši smícháme s nakrájeným kadeřávkem, mírně ji zahřejeme a přilijeme jen tolik mléka s cibulí, aby se vsáklo do kaše. Je to vynikající příloha k pečenému, grilovanému nebo smaženému masu.

Mladé, najemno pokrájené listy jsou chutné i syrové, případně je můžete jen krátce blanšírovat, nebo promíchat se solí a citrónovou šťávou, pomačkat a nechat chvíli uležet. Salát pak můžete připravit pouze z nich, nebo je smíchat s čínským, syrovým hlávkovým nebo kysaným zelím, další blanšírovanou zeleninou, ledovým salátem, mrkví, cibulkou, přidat uvařené vajíčko. Osvědčená je kombinace s olejovou zálivkou s citrónem nebo vinným octem a hořčicí. Labužníci si pak připravují kadeřávek s teplou zálivkou z olivového oleje, třeného česneku, ančoviček, napůl uvařených žloutků a citrónové šťávy.