Reveň je nejen kulinářsky ceněnou zeleninou, ale byla velmi žádaným lékem v arabském léčitelství. Arabové ji rozšířili po celém světě, takže i u nás se můžeme těšit z této vytrvalé zeleniny s léčivými účinky.

Reveň má poměrně velkou listovou plochu, ale důležitější než velké listy jsou „stopky“ (zdužnatělé řapíky zelené, růžové až červené barvy) pod těmito listy. Aby byla rebarbora šťavnatá a neměla příliš mnoho tuhých vláken v řapíku listu, musíme ji hnojit, zalévat a držet spíše v přistíněné, teplé poloze než přímo na slunečním úpalu.

Lahůdková jarní sklizeň

Listy s celými řapíky sklízíme vylomením nebo opatrným odříznutím až na bázi řapíku v době, kdy jsou dlouhé asi 30–50 centimetrů. Jarní sklizně jsou kulinářsky hodnotnější, pozdější již mají konkurenci v angreštu, rybízu, jahodách.

Negativní účinek kyseliny šťavelové lze zmírnit sklenicí mléka.

Řapíky odlamujeme postupně až do svátku sv. Jana, později už příliš narůstá množství kyseliny šťavelové. Chuť už poté není tak jemná, dobrá. Kyselina šťavelová navíc odvádí z těla vápník a může napomáhat tvorbě ledvinových či močových kamenů.

Odměna za dobrou úrodu: hnojení rebarbory

Při sklizni zbavujeme rostlinu listů a pro tvorbu nových potřebuje solidní přísun živin. Na zimu proto k rebarboře přihrneme rozležený hnůj nebo kvalitní kompost, na jaře pak přidáváme ve vodě rozpustné hnojivo.

Po posledním jarním přihnojení by měla mít rebarbora zhruba od července klid, aby zesílila a příští jaro dala opět solidní výnos.

Množení rebarbory

Pěstují se rozličné vyšlechtěné odrůdy. Pro dostatečnou sklizeň, která by rostliny příliš neoslabila (část listů jim ponechat musíme) je dobré mít k dispozici 2–3 rostliny.

Rebarbora se množí nejjednodušji dělením trsů.

Semenáčky nemívají tak dobré, silné a křehké řapíky, ale pokud není v dosahu dostatečné množství sazenic z odkopků, je možné je použít. Rostou vcelku dobře, ke sklizni mohou být již druhý rok po výsevu.

Jak reveň zpracovávat?

Při vaření nikdy nepoužíváme hliníkové nádobí, protože reaguje se šťávou z rebarbory.