Jen vysvitne slunce a ohřeje se půda, začnou se na povrch drát puky rebarbory. Rostou doslova před očima a my se můžeme začít těšit na jednu z prvních jarních zelenin, sklízených přímo ze zahrady. Je však třeba je sklízet včas a umět upravit.
Reveň je nejen kulinářsky ceněnou zeleninou, ale byla velmi žádaným lékem v arabském léčitelství. Arabové ji rozšířili po celém světě, takže i u nás se můžeme těšit z této vytrvalé zeleniny s léčivými účinky.
Reveň má poměrně velkou listovou plochu, ale důležitější než velké listy jsou „stopky“ (zdužnatělé řapíky zelené, růžové až červené barvy) pod těmito listy. Aby byla rebarbora šťavnatá a neměla příliš mnoho tuhých vláken v řapíku listu, musíme ji hnojit, zalévat a držet spíše v přistíněné, teplé poloze než přímo na slunečním úpalu.
Lahůdková jarní sklizeň
Listy s celými řapíky sklízíme vylomením nebo opatrným odříznutím až na bázi řapíku v době, kdy jsou dlouhé asi 30–50 centimetrů. Jarní sklizně jsou kulinářsky hodnotnější, pozdější již mají konkurenci v angreštu, rybízu, jahodách.
Negativní účinek kyseliny šťavelové lze zmírnit sklenicí mléka.

Řapíky odlamujeme postupně až do svátku sv. Jana, později už příliš narůstá množství kyseliny šťavelové. Chuť už poté není tak jemná, dobrá. Kyselina šťavelová navíc odvádí z těla vápník a může napomáhat tvorbě ledvinových či močových kamenů.
Odměna za dobrou úrodu: hnojení rebarbory
Při sklizni zbavujeme rostlinu listů a pro tvorbu nových potřebuje solidní přísun živin. Na zimu proto k rebarboře přihrneme rozležený hnůj nebo kvalitní kompost, na jaře pak přidáváme ve vodě rozpustné hnojivo.
Po posledním jarním přihnojení by měla mít rebarbora zhruba od července klid, aby zesílila a příští jaro dala opět solidní výnos.
Množení rebarbory
Pěstují se rozličné vyšlechtěné odrůdy. Pro dostatečnou sklizeň, která by rostliny příliš neoslabila (část listů jim ponechat musíme) je dobré mít k dispozici 2–3 rostliny.
Rebarbora se množí nejjednodušji dělením trsů.
Semenáčky nemívají tak dobré, silné a křehké řapíky, ale pokud není v dosahu dostatečné množství sazenic z odkopků, je možné je použít. Rostou vcelku dobře, ke sklizni mohou být již druhý rok po výsevu.
Jak reveň zpracovávat?
-
rebarbora rebarboraAutor: Archiv ireceptar.cz
Při vaření nikdy nepoužíváme hliníkové nádobí, protože reaguje se šťávou z rebarbory.
- Na koláče můžeme použít rebarboru i bez předvaření, jen pokrájenou.
- Na přípravu koláčů v zimním období je možné povařenou hmotu sterilizovat jako marmeládu, popřípadě nakrájené řapíky zamrazit.
- Tuto zeleninu používáme podobně jako ovoce, připravujeme z ní moučníky, náplně do knedlíků, ovocné polévky, kompoty, zavařeniny či koláče.
Rebarbora a zdraví
- Reveň má velký obsah jablečné a citrónové kyseliny, zato malý obsah vitaminu C. Na druhou stranu je to výborný zdroj vitaminů skupiny B.
- Má mnoho niacinu prospěšného pro krevní oběh a energii buněk.
- Vysoký obsah kyseliny pantotenové prospívá pokožce a vlasům.
- Kyselina listová podporuje krvetvorbu a posiluje nervovou soustavu, je důležitá pro správný vývoj plodu.
- Reveň je také bohatá na vápník, nezbytný pro stavbu kostí a důležitý pro ženy v menopauze.
- Dále obsahuje mangan a draslík, který podporuje vylučování vody z těla a plní i řadu dalších důležitých funkcí.
- V neposlední řadě je v reveni množství vlákniny, která zbavuje organismus jedů a odstraňuje zácpu.
Kdo má problémy se žaludečními kyselinami a podrážděnou sliznicí žaludku, měl by reveň konzumovat opatrně.