Kde by měla stát lavička

Lavičky, lavice a další druhy posezení by rozhodně neměly chybět u krbu a u ohniště. Usadí se na ně pohodlně větší počet lidí než na jednotlivé židličky. Také na terase by neměla chybět alespoň jedna lavička. U venkovských starých chalup bývá zachován letitý zvyk a lavička se zde staví hned vedle vchodových dveří. Stejně tak byste měli učinit, pokud máte na své zahradě pergolu, altán, nebo další zpevněnou plochu. I na ní by měla stát lavička. Každopádně, ať už bude vaše lavička stát kdekoli, měl by z ní být pěkný výhled do okolí a zezadu by měla být chráněná, abyste se na ní cítili bezpečně.

Lavička jako vlastnoruční dílo

Zahradní lavičky mívají často nejrůznější podoby, a to zvláště ty, které jsou vyráběné vlastnoručně. Od kovaných skvostů přes lavičky z dřevěných palet až po houpačky, které milují jak dospělí, tak děti. Pojmete-li výrobu vaší zahradní lavičky jako DIY výrobek, pak může být lavička velmi zajímavým originálem. Může se tak stát i malým uměleckým dílem. Zkuste vytvořit lavičku složenou z polen, originální kovanou lavičku nebo dřevěné posezení dokulata kolem letitého stromu, který je středem vaší zahrady.

Ošetřování a ochrana dřevěných lavic

Všechny povrchy jsou v exteriéru neustále vystavovány povětrnostním vlivům. Opotřebení je tedy nejen záležitostí častého užívání, ale i působení počasí. A když už jste si na vaší zahradní lavičce dali náležitě záležet při výrobě, měli byste vše dotáhnout až do konce a lavičce opatřit ideální nátěr, kterým jí zaručíte nejen dlouhou životnost, ale i pěkný vzhled. Velmi důležitý je impregnační základ, který je určen k preventivní povrchové ochraně dřeva před hmyzem, plísněmi i houbami. Ošetření impregnací i barevným nátěrem jistě zvládne každý zručný kutil sám a navíc má tak možnost sladit barvu lavičky s ostatními prvky v zahradě.

Péče o kovové lavičky

Moderní zahradní nábytek má často ocelovou konstrukci, případně hliníkovou, která je někdy doplněna polyratanem. Hliník je bezúdržbový materiál a ani s ocelí si nemusíte dělat starosti. Ocelovou lavičku můžete bez obav ponechat venku i v zimě. Ošetřování oceli a povrstveného hliníku není nijak náročné. U železných prvků je třeba pravidelně kontrolovat, zda nedošlo k porušení nátěru, například po nárazech. Došlo-li k poškození, vezmeme na porušené místo opravný lak, čímž zabráníme rezivění železa.

Originální nápad - lavička s trelážemi

Máte rádi originální řešení? Chcete mít v zahradě něco, co jinde není k vidění? Vyrobte si dřevěnou zahradní lavičku kombinovanou s třemi úzkými trelážemi. Na výrobu lavičky vystačíte s několika dřevěnými latěmi. Dvě užší treláže připevníte z boků k pevným nohám lavičky a třetí treláž nahoru přes ně. Vše na závěr natřete stejným barevným odstínem. Před ostrým sluncem nebo nepříjemným větrem se můžete chránit vysazením popínavých rostlin buďto přímo do půdy u lavičky, nebo do nádob. Popínavkám vytvoří stabilní oporu dřevěné mříže - výplně treláží. Chcete-li změnu každým rokem, volte do nádoby pokaždé jiné letničky. Pro zpříjemnění večerního posezení na lavičce zavěste shora na treláž lucerničky nebo šňůru mini světýlek.