obrázek z archivu ireceptar.cz

Léčivá a posilující mateřídouška: odvar ve víně, tinktura, olej...

Mateřídouška je léčivá bylinka s lahodnou, konejšivou vůní i chutí. Můžete ji pěstovat na slunném místě na zahradě, v mnoha varietách. Z kvetoucí natě pak připravit léčivé nálevy, odvary, koupele, vína, tinktury, polštářky a sirupy podle receptů našich čtenářek.

Mateřídouška (Thymus) je osvědčená hojivá bylinka používaná proti kašli, při nadýmání, žaludečních či střevních kolikách, podráždění ledvinovými kaménky, průjmech, zánětech močových cest, ale i proti bolestem hlavy, při nervozitě a nespavosti. Pročišťuje dýchací soustavu i trávicí soustavu, blahodárně působí na klouby, svaly a pokožku. Je ale zároveň skvělým kořením, v kuchyni ji přidáváme k masům, rybám či bramborám.

Ve středověku byla mateřídouška symbolem statečnosti a dámy jí po turnajích, soubojích či po jiných hrdinských kouscích zdobily hruď svých chrabrých rytířů. Lidové léčitelství doporučuje na pročištění vnitřních orgánů a celého těla mateřídouškový nálev nebo odvar ve víně. Účinné jsou také koupele.

Odvar z mateřídouškyOdvar z mateřídouškyAutor: Archiv ireceptar.cz

Mateřídouškové recepty Jiřiny Blažejové z Luk

Voňavý nálev

  • Dvě čajové lžičky řezané suché natě s květy přelijeme čtvrt litrem vařící vody a necháme je 15 minut odstát.
  • Pijeme denně tři šálky slazené medem.
  • Nálev je možné kombinovat s dalšími bylinkami podle aktuální potřeby. Směsím dodá lahodnou chuť a vůni...

Odvar ve víně

  • dvě čajové lžičky sušené mateřídoušky necháme přejít varem ve čtvrt litru kvalitního vína
  • Přidáme špetku anýzu a necháme 15 minut odstát.
  • Odvar pijeme teplý až horký, oslazený medem.

Lázeň z mateřídoušky

  • 200 gramů mateřídoušky povaříme ve 4 l vody, necháme 20 minut odstát.
  • Vývar přecedíme a vlijeme do vany.

Koupel je vhodná i pro děti, které po ní dobře spí.

Sušená mateřídouškaSušená mateřídouškaAutor: Archiv ireceptar.cz

Vonný polštářek

Sušené byliny – kromě mateřídoušky řebříček, heřmánek, dobromysl, případně mátu – napěchujeme do bavlněného nebo lněného polštářku (nesmí být z umělého vlákna). Polštářek přikládáme při břišní kolice, zánětu trojklanného nervu nebo na bolestivý zub či ucho. Před upotřebením polštářek promneme a zahřejeme.

Mateřídouškové nápady Marty Jurečkové z  Ostravy-Hrabůvky

Posilující tinktura

Tinktura vetřená do pokožky rukou a nohou posiluje a působí proti únavě. Náprstek „mateřídouškovice“ užívaný denně je blahodárný při jarní únavě, po chřipce a zvyšuje odolnost proti onemocnění. Při viróze ji můžeme použít do čaje místo slivovičky. Tinktura voní krásně po rozkvetlé louce – když ji ochutnali naši přátelé, domnívali se, že je hostíme nějakým velmi chutným drahým alkoholem z ciziny.

  • Rostliny mateřídoušky – sbírané nejlépe za plného slunce – zalijeme alespoň 38% alkoholem a na sluníčku je necháme vylouhovat 2–3 týdny. Je-li sluníčka méně, louhujeme déle.
  • Výluh přecedíme přes plátno a uložíme jej v temnu.
  • Mateřídoušku po přecezení vyvaříme ve vodě a vývar použijeme na koupel nohou nebo jako vlasovou lázeň (moje prababička využívala stejnou lázeň dvakrát – nejprve si v ní opláchla vlasy a poté ve vývaru okoupala nohy).

Léčivý olej

  • Bylinky nasbírané za plného slunce volně vložíme do láhve a zalijeme je kvalitnějším olejem (olivovým nebo slunečnicovým, za studena lisovaným) tak, aby jeho hladina sahala asi tři prsty nad rostliny.
  • Po dvou týdnech můžeme olej použít na potírání při revmatismu, svalové únavě, proti kožním plísním a podobně.

MateřídouškaMateřídouškaAutor: Archiv ireceptar.cz

Lahodný sirup

obrázek z archivu ireceptar.czobrázek z archivu ireceptar.czAutor: Archiv ireceptar.cz

Na slabém ohni roztok zahříváme, až zhoustne. Sirup nesmí vřít, proto jej při zahřívání necháme alespoň jednou nebo dvakrát vychladnout a poté jej znovu zahřejeme.

  • Mateřídoušku ukládáme do sklenice se širším hrdlem, při vkládání bylinky mírně vlhčíme rukou a jednotlivé vrstvy prosypeme přírodním cukrem a silně stlačíme.
  • Asi po třech týdnech scedíme a mateřídoušku propláchneme trochou vody, kterou přilijeme do scezeného sirupu.
  • Užíváme jej po lžičkách nebo v teplém, nikoli horkém čaji především při onemocnění dýchacích cest. Sirup pomáhá též při nervové slabosti, migréně či závratích.