Zralé bezinky - plody bezu černého.

Léčivé květy, plody a listy bezu černého: jak připravit čaj, sirup, obklad?

O mimořádném významu bezu černého svědčí staré přísloví: Před heřmánkem smekni a před bezinkou klekni. Nejoblíbenější jsou květy, v lidovém léčitelství se využívá téměř celá rostlina.

Zprávy o existenci bezu jsou staré několik tisíciletí. Již v dávné minulosti naši předkové oceňovali v lidovém léčitelství léčebné účinky bezu černého a využívají se dodnes. Květy obsahují silici, účinné alkaloidy a glykosidy. Sušené se uplatňují ve farmacii jako potopudný a močopudný prostředek ve formě čaje.

Léčivé květy, plody, výhonky

  • Syrové bezinky jsou mírně toxické a ve větších dávkách vyvolávají nevolnost! Po tepelném zpracování však tyto negativní účinky vymizí.

    Černý bez působí proti skleróze.
  • Regeneruje jaterní buňky a napomáhá tak detoxikaci organismu.
  • Sirup a čaj z květů bezu se užívá při nachlazení, pomáhá při horečce, kašli a chrapotu, jelikož uvolňuje dýchací cesty a usnadňuje vykašlávání.
  • Květy se suší a bývají součástí čajových směsí, lze je užít k fermentaci pro výrobu šťáv a sirupů.

bezová marmeládabezová marmeládaAutor: Archiv ireceptar.cz

Z plodů lze připravovat marmelády, džemy a sirupy. Čerstvé plody mají projímavý účinek, naopak sušené se používají proti průjmům.

Z mladých výhonků můžeme připravit obklad, který pomůže od bolestí při dně, revmatismu a onemocnění šlach.

Odvary a koupele z bezu využijeme při migrénách, svalových bolestech a ischiatických bolestech.

Celá rostlina obsahuje fytoncidní látky, které účinně působí proti bakteriím a mnohým houbám. Podle některých údajů zápach, který bez černý šíří, odpuzuje hmyz, hlodavce a krtky.

Dbáme na to, aby květy nezahnědly, neboť tím se stávají bezcenné.

Sběr a použití bezu

Květy sbíráme za suchého počasí nejlépe před jejich úplným rozvitím, většinou v červnu až v červenci. Sušíme celá květenství co možná nejrychleji ve stínu nebo za umělého sušení při teplotách do 40 °C, před úplným dosušením květy na sítu odrhneme od stopek.

čerstvě natrhané květěnství bezu černéhočerstvě natrhané květěnství bezu černéhoAutor: Archiv ireceptar.cz

Plody sušíme obdobným způsobem jako květy, před úplným dosušením je rovněž odrhneme od stopek. Průmyslově se plody zpracovávají ve směsi s jiným ovocem na šťávy, džemy, marmelády i organická barviva.
Z dalších částí bezu můžeme využít listy i kůru na přípravu odvaru.

Nálev z květů pomáhá při horečce

2 čajové lžíce usušených květů zalijeme 1/4 l vroucí vody, přikryjeme a necháme asi 10 minut vylouhovat, pak scedíme a vypijeme. Nápoj připravujeme vždy čerstvý, můžeme ho pít až 3x denně.

Čaj ze sušených květů je močopudný, podporuje pocení a rozpouští hleny, snižuje horečku a mírní kašel.

Jak připravit chutný a léčivý sirup z květů?

  • Připravíme si 10 a více květenství bezinek
  • Přidáme 4 citrony nakrájené na kolečka.
  • Vše dáme do velké nádoby a zalijeme litrem studené vody, po 24 hodinách scedíme.
  • Na 1 l šťávy přidáme 1 kg cukru, po rozpuštění dochutíme kyselinou citronovou a nalijeme do sklenic.

nálev z bezu je chutný a léčivýnálev z bezu je chutný a léčivýAutor: Archiv ireceptar.cz

Na povrch do sklenice přidáme trochu alkoholu, který vytvoří tenkou ochranou vrstvičku proti různým nákazám, a sklenice dobře uzavřeme.

Obklad z listů hojí svaly a klouby

Listy lze použít i zevně při revmatismu, bolestech namožených svalů, kloubů apod. Kašovitý obklad připravený z čerstvých listů přikládáme na bolestivá místa, podle potřeby necháme působit i několik hodin.

Akční letáky