Zdroje: www.nkz.cz, www.plnazahrada.cz

Fíkovníky se zabydlují i u nás

Fíkovníky sice nejsou zdejší, ale začíná se jim u nás dařit čím dál více. Především v nížinách a oblastech Jižní Moravy se můžete s fíkovníkem setkat nejen ve fóliovnících a sklenících, ale také v předzahrádkách. Díky nedostatku vody a příznivým teplotám během celého roku, se v některých vesnicích nedaleko od Brna setkáte se vzrostlými stromy, které nejenže pěkně rostou, ale také plodí skutečně dobré sladké ovoce. Dokonce se dá říct, že jsou to podmínky skvělé. Ovoce totiž dozrává na výbornou, ale málo kdy přezraje, tak jak je to běžné ve skutečně teplých zemích.

Jak pěstovat fíkovníky?

K pěstování fíkovníků u nás není třeba mnoho. Fíkovník čili Ficus carica, česky fíkovník smokvoň, je keř nebo malý strom dosahující běžně výšky mezi 5 až 10 m. V našich podmínkách však určitě méně.

Pochází sice z jihovýchodní Asie, ale do středomoří se dostal už ve středověku. Díky tomu dnes patří k největším producentům fíků Turecko, Egypt, Alžírsko a Maroko.

Fíkovník potřebuje slunce, dobře propustnou půdu a v době vývoje plodů a zrání ovoce také dost vody. V našich podmínkách navíc vyžaduje chráněné stanoviště a samozřejmě skvěle se mu bude dařit ve skleníku. U nás je vhodná i ochrana před mrazy, která je ovšem také závislá na odrůdě a oblasti, kde váš fíkovník roste. Pěstování v nádobách je také možné.

Můžete se podívat na toto pěkné video, které nepopisuje nejen samotný řez fíkovníku, ale ukazuje názorně, jak se rostlině daří ve skleníkových podmínkách a jak venku.

Zdroj: Youtube

Jak na letní řez fíkovníku?

Fíkovníky potřebují během zimy klid a v létě dostatek slunce i vláhy. Vhodný je také řez, který je v prvních letech velmi radikální. Jak zmiňuje i video výš, fíkovníky opravdu zvládají řez dobře a odpustí vám i přešlapy. V prvním roce je možné rostlinu seříznout jen na 20 cm, v druhém na 40 cm. Takto malý kmen je také jednoduché ochránit před zimou. V následujících letech zkracujte boční větve na jedno očko. Stromek napřed zbavíme suchých a poškozených větví, korunu provzdušníme, aby mělo světlo přístup ke všem plodům. Korunu tvarujeme přiměřeně našim podmínkám.

Pokud chcete fíkovník zmladit, udělejte to až na jaře. Jarní péče jakéhokoli plodícího fíkovníku také spočívá v zaštipování mladých zelených konců větviček. Stromek se pak soustředí více na zrání plodů než na růst zelených částí.

Související články