Letní výchovný řez můžete provést u jabloní, hrušní, třešní, višní, rynglí, švestek, meruněk apod. od poloviny července do poloviny září. Řez se provádí vždy až po ukončení sklizně. Omezíte bujení a podpoříte tvorbu květních pupenů, díky čemuž bude strom více plodit. Navíc, letní řez omezí hořkou pihovatost jablek u odrůd citlivých na nedostatek vápníku jako je Dukát, Coxova reneta, Šampion, Vanda, James Grieve, aj.

Letní řez

Letní řez by neměl být hluboký. Zaměřte se především na odstranění tzv. vlků, tedy výhonků, které rostou na větších větvích kolmo vzhůru, nekvetou, jsou hojně olistěné a zastiňují celý strom. Nedostatek světla totiž způsobuje horší vybavení plodů a jejich kyselou chuť. Odstraňte také poškozené, napadené, odumřelé nebo křížící se mladé větve.

Letní řez ovocných stromů – jak na něj

K řezu výhonů používejte ostré a čisté zahradní nebo pákové nůžky. Pro řez silnějších větví zvolte vhodný typ ruční pilky. Vlky odstraňujte co nejblíže ke kmeni. Nezůstanou nevzhledné malé špalíčky, které pak mají tendenci znovu obrazit. Řez proveďte pod mírným úhlem. Na ráně se nebude shromažďovat rosa, lépe se zacelí a ochráníte strom před napadením chorob a škůdců.

Související články

Prosvětlení koruny stromů

Po odstranění vlků se zaměřte na prosvětlení koruny. Odstraňte všechny poškozené, napadené a křížící se výhony. To jsou takové větve, které rostou dovnitř koruny a zahušťují ji. Z postranních letorostů můžete odstřihnout 1/4 délky, aby koncový list směřoval dolů. Větve, které jsou kratší než 25 cm, nebo prodlužující letorosty na konci terminálního výhonu, nezkracujte.

Stimulace tvorby plodů

Máte na zahradě strom, který roste, ale neplodí? Zkuste ho „nakopnout" intenzivním letním řezem. Na začátku léta zkraťte větve o cca 10-15 cm. Proces opakujte dohromady třikrát v měsíčním rozestupu.

Letní řez keřů

Keře rybízu, malin nebo kanadských borůvek můžete po odplození také ošetřit letním řezem. Odstraňte především nejstarší větve. Keře je přestanou vyživovat a zaměří se místo toho na tvorbu nových plodných výhonků. Po řezu keře přihnojte.

Zdroje: region.rozhlas.cz, www.floranazahrade.cz,www.youtube.com,www.novinky.cz, chalupari-zahradkari.cz