Každý rok uvádějí šlechtitelské firmy na trh nové odrůdy rostlin. Většinou však pouze vylepšují ty stávající, v lepším případě přicházejí s novým barevným odstínem. Skutečných novinek je jen několik, některé již v loňském roce osvědčené si představíme.

Laskavec s pestrými listy

Začneme třeba laskavcem, odrůdou Carnival. Pestrostí listů s ní mohou soupeřit jen některé odrůdy okrasné kopřivy. Dorůstá do výšky až 120 cm a vynikne ve skupinách na záhoně a ve velkých nádobách. Laskavec je velmi oblíbený v Japonsku, proto většina odrůd pochází odtamtud, tato novinka je však z Anglie.

Nebeská angelonie

Další zajímavou rostlinou je angelonie (Angelonia) Angelos Blue White. Květ má modrobílý, bohatě kvete a vydrží i úpal na balkoně. A když ji občas zapomeneme zalít, odpustí nám to.

Hledíkovky a osteospermum s novou tváří

Hledíkovka (Nemesia) je poměrně známá letnička. Skupina odrůd Sundrops přináší novou kvalitu, rostliny bohatě kvetou celou sezonu a netrpí houbovými chorobami.

V posledních letech se ve výsadbách okenních truhlíků stále více objevuje osteospermum (Osteospermum). Dřívější sortiment, který obsahoval pouze bílé a fialové odrůdy, se rozšířil o odrůdu Zanzibar, která je oranžovožlutá s fialovočerveným středem. Rostliny jsou kompaktní a bohatě kvetou celou vegetační sezonu.

Dvouzubec nemusí být jen žlutý

Dvouzubec (Bidens) je oblíbená rostlina do sesazovaných truhlíků, většinou si ji představujeme se žlutým květem. Že to tak nemusí být vždy, dokazuje nová odrůda Painted Red, která má velký dvoubarevný oranžovožlutý květ. Rostliny jsou kompaktní a velmi bohatě kvetou po celou sezonu. Ještě víc překvapí odrůda Fairy Light, která v květech kombinuje růžovou a bílou.

Saténová lokanka a nadýchaný šater

Zajímavá je i letnička lokanka (Clarkia), kterou šlechtí především japonské firmy. Skupina jejích odrůd Satin má rostliny vysoké 30 cm a pokryté pestrými květy. Protože se jedná o nenáročnou letničku, hodí se do mís i na záhon.

Do závěsných květináčů je vynikající šater (Gypsophila) Gypsy Deep Rose, který vytvoří dekorativní vzdušnou kouli z růžových květů. Snáší sucho, miluje slunce, ale na druhou stranu nemá rad vlhké prostředí.

Uhrančivé šalvěje

Za pozornost stojí i dvě odrůdy šalvějí (Salvia), Salma Pink a Salma Dark Purple. Mají řídké květenství složené z velkých květů: u první světle růžových u druhé tmavě červených. I když se řadí do skupiny šalvějí zářivých, známou šalvěj moc nepřipomínají. Jsou velmi rané, dorůstají do výšky 35 cm a jsou vhodné do nádob i na záhon.

Torénie do polostínu

Pro neobvyklou barvu – oranžovočervenou - je zajímavá odrůda torénie (Torenia) Orange Spicy. Tento druh se někdy řadí mezi hrnkové květiny, ale vítanou posilou je i do truhlíků. Především proto, že snáší mírné přistínění a naopak nemá rád přímé slunce.

Atraktivní smíšené truhlíky

Pokud bychom chtěli pěstovat za okny více zajímavých nových letniček, než máme truhlíků, nevadí, můžeme vysadit směs druhů. Výsadba se pak bude měnit podle toho, jak se budou jednotlivé druhy rozrůstat. A když se nám bude zdát, že je nějaký příliš dominantní, stačí ho nůžkami přistřihnout. Výhoda tohoto typu výsadeb je, že se v průběhu sezony neustále mění podle toho, jak který druh v dané chvíli bohatě kvete, a truhlíky tedy vypadají pokaždé jinak.

Při vysazování postupujeme tak, že do truhlíku směrem ven dáváme nízké nebo převislé druhy a do zadní pak vyšší či s velkými květy. Celá řada letniček navíc láká vůni denní i noční motýly a jiný hmyz, jejichž zábavné hemžení pak můžeme pozorovat.