Zdroj: receptyprimanapadu.cz, www.blesk.cz/clanek/bydleni-hobby

Letničky dokážou v jedné sezóně vyklíčit, vyrůst, vykvést a odumřít. Proto jsou náročné na péči. Jelikož se řídí zákonem „není čas ztrácet čas", požadují perfektně připravené stanoviště, pravidelnou zálivku a výživu.

Podmínky pro pěstování

Většina letniček požaduje slunné stanoviště. Ve stínu skomírají, nechtějí vykvést, polehávají a hnijí. Také jsou náročné na péči. Je třeba pravidelně odstraňovat plevel a půdu kypřit. Také nezapomeňte 2-3 týdny před výsadbou zeminu obohatit o proleželý kompost nebo vícesložkové hnojivo. Během vegetace rostliny přihnojujte jednou za 10 dní. V obdobích sucha nezapomeňte na pravidelnou zálivku cca jednou za 2-3 dny. Rostlinkám prospěje, když je zalijete v ranních hodinách, kdy nehrozí, že by se mohla zapařit půda.

Jak letničky nakombinovat

Barevný kvetoucí koberec je sen mnoha zahrádkářů. Aby byl truhlík nebo záhon pestrý, kombinujte různé druhy. Pamatujte však na to, aby měly rostliny podobné nároky na slunce, půdu i živiny.

Jak na letničkový záhon

Při zakládání letničkového záhonu si vyzkoušíte práci zahradního designéra. Nebojte se, není to nic náročného. Držte se jen jednoduchých pravidel. Na okraje záhonu patří nižší, téměř kobercovitě rostoucí letničky. Vybírejte například tařicovky, sporýše, begonie, lobelky, netýkavky či otočník. Za těmito rostlinami vysaďte vyšší druhy jako jsou petúnie, hledíky, okrasný tabák, třapatky, limonky, nízké jiřiny, laskavec nebo astry. Do zadní části vysaďte vyšší letničky. Radost vám udělají krásenky, luštěnce, okrasné máky nebo vyšší aksamitníky. Pokud plánujete záhon, na který se budete dívat z více stran, rozložení udělejte podobné, avšak nejvyšší rostliny soustřeďte doprostřed. Kaskádovitý styl tak krásně vynikne.

Jak nakombinovat truhlík

Nádoby a truhlíky osázejte buď jedním druhem, který z truhlíku vytvoří květinový vodopád, kombinujte barvy ve stylu tón v tónu nebo vytvořte barvami hrající veselou mini zahrádku. Nádobu, kterou chcete postavit na slunce, osázejte například liborou na kmínku, krásnoočkem, lobélií, mateřídouškou či felícií. Pokud dáváte přednost truhlíku tzv. tón v tónu, vysaďte stříbrný drátovec a před něj bohatě kvetoucí milionbels. Doplnit je můžete modrou kopretinou. Do polostínu vytvořte truhlík se šalvějí, verbenou, diascií a popencem, který tvoří krásné převisy. Další kombinací jsou například fuchsie, balzamín, begónie, muškát s okrasným listem a rozmarýn.

Aby letničky dlouho kvetly

O letničky se musíte starat. Mimo základní péče je nutné některé mladé rostlinky např. hledík, letní fialu, astru aj. po výsadbě zaštípnout. Podpoříte tak zesílení rostlin. Pokud chcete prodloužit dobu kvetení, odstraňujte semeníky, aby se rostlina nevyčerpala. Krásnoočka, petúnie, lobelky aj. můžete hlubším řezem přimět k opakovanému kvetení. Aby byly letničky zdravé a nenapadly je plísně, postavte k vyšším rostlinám oporu. Zabráníte tak jejich polehávání. Také nezapomeňte pravidelně odstraňovat chorobami nebo škůdci napadené rostliny.