obrázek z archivu ireceptar.cz

Léto chutná po jahodách: Přichystejte si sladkou úrodu

Jahody jsou sladké a lahodné, voňavé i zdravé. Co víc si přát? Snad jen - každé ráno si utrhnout své vlastní, čerstvé.

Za suchého počasí, které je poslední dobou spíše pravidlem nežli výjimkou, jahodníky vydatně zalijte. Jen tak budou moci vytvářet velké, pěkné plody. Také přihnojení úrodu zvýší. Ideální je zkvašený drůbeží trus, který prospívá jahodám i půdě. Jak domácí, tak kupovaný koncentrát ale musíte důkladně naředit a jahodám dodávat spolu se zálivkou, nejlépe večer, jednou týdně.  

Sláma uchová pody čisté a chrání kořeny jahodníkůSláma uchová pody čisté a chrání kořeny jahodníkůAutor: Archiv ireceptar.cz

Mulčování plody chrání

Na začátku měsíce je poslední vhodná doba, kdy lze jahody mělce prokypřit a odplevelit, pokud je to třeba, a poté pod ně položit mulč – slámu nebo trávu. Bude chránit kořeny před vysycháním a zahřívat půdu, bránit růstu plevelům a zajistí, aby se zrající plody nešpinily a u země nehnily. V případě čerstvých materiálů, jako je posečená tráva, je vhodné nechat je nejprve zavadnout, aby tolik nelákaly slimáky. A pokud stejně jahody okusují, můžete přímo pod umístit například pivní pasti, či před pokládkou mulče aplikovat biologickou ochranu. Mulčování přírodními materiály má v tomto výhodu před pěstováním v netkané textilii – pod ni se na slimáky nedostanete ani vy, ani zvířata, která se jimi živí (indičtí běžci, ropuchy, ježci)

Jahody jsou výtečné samotné, do dezertů, koktejlů..Jahody jsou výtečné samotné, do dezertů, koktejlů..Autor: Archiv ireceptar.cz

Proč mlsat na jahodách?

Obsahují velké množství vitamínů skupiny B, vitamínu C a K, karotenu, a dále vápník, draslík, jód, sodík a železo. Jahodové mlsání je zkrátka zdravé.