Nevhodné stanoviště

Protože levandule pochází z teplého Středomoří, je zvyklá na dostatek slunce a sušší zeminu. Ačkoli jde o krasavici poměrně otužilou a nízké zimní teploty s nějakým tím chvojím přežije, studené větry ze západu a severu ji mohou vážně ohrozit. Stanoviště by proto mělo být nejen na slunci, ale také v závětří. Pokud je pro vás obtížné takové místo na zahradě najít, můžete levanduli vysadit do větší nádoby a vystavit ji na prosluněnou terasu, kde bude chráněna před větrem domovní zdí nebo zástěnou.

Pěstování v nádobě se vyplatí také v případě, že máte na zahradě těžkou jílovitou půdu s kyselým pH. V takové zemině totiž levandule moc dobře neporoste. Vyhovuje jí lehčí propustný, mírně zásaditý substrát bez obsahu rašeliny. Vysadíte-li levanduli do nádoby, nezapomeňte na dno nasypat drenážní vrstvu z kamínků či keramzitu. Dlouhodobá vlhkost a nedostatek kyslíku v substrátu povede k zahnívání kořenů a úhynu rostliny.

Nesprávný řez

Chcete-li mít levanduli krásně košatou, budete ji muset pravidelně zastřihávat. Pokud byste ji nechali jen tak růst vlastním životem, keřík se ve spodní části vyholí a moc nenakvete. Střih se doporučuje provádět dvakrát do roka. Po odkvětu ostříháme odkvetlé květy hned na začátku stonků a další větvičky odstraníme nad úrovní letošních lístků. Hlubšího řezu není třeba, a dokonce to ani není vhodné, protože by se rány nemusely zacelit do zimy, což by mělo pro levanduli fatální důsledky.

Radikálnější řez si můžeme dovolit zjara koncem března a začátkem dubna. Keřík v té době začíná rašit a měl by být především zbaven větviček, které přes zimu umrzly. Také zdravé výhony můžeme seříznout, a to až o třetinu; dbáme jen na to, aby na každém zůstaly nejméně dva pupeny. Pozor, nikdy neřežte levanduli až do dřeva, je zde riziko, že už neobrazí!

Nedostatečná ochrana před mrazy

Levandule sice českým mrazům zdatně odolává, přesto jí však bude v zimě lépe, pokud jí před příchodem mrazů zakryjeme stonek bílou netkanou textilií nebo k ní přihrneme vrstvu chvojí. Chránit bychom měli zejména mladé rostliny, které jsou tradičně choulostivější. K zakrytí levandule ale nikdy nepoužívejte mulč z listí nebo trávy – v případě deštivé a blátivé zimy by tato vrstva v sobě zadržovala vodu a mohlo by dojít k rozvoji plísní.

Levandule v nádobách budou potřebovat dobrou izolaci, aby jim nepromrzly kořeny. Květináč můžete zabalit do bublinkové fólie a pytloviny, někdo používá i polystyren. Rostlinu ideálně přeneste na chráněné stanoviště pod stříšku nebo do vnitřních prostor, kam ale bude pořád dopadat dostatek světla a teplota nestoupne nad 15°C. Přes zimu levanduli zaléváme jen velmi málo.

Zdroje: kreativnitechniky.cz, hobby.instory.cz, abecedazahrady.dama.cz