Lichořeřišnice větší (Tropaeolum majus) je původně jihoamerická letnička. I na našich zahradách je oblíbená již dlouho pro své zářivé květy, pohledné bohaté olistění, nenáročnost a léčivé účinky. Pikantně chutnající listy lichořeřišnice obsahují mnoho vitaminu C a dalších zdraví prospěšných látek. Můžeme je přidat do salátů, na obložené chleby a k dalším pokrmům jako zdravé koření. Jemněji chutnající, voňavé květy lze využít podobně.

Přírodní lék

Lichořeřišnice je účinnou přírodní pomocí při zánětu močových cest, které díky obsahu sirných sloučenin dezinfikuje. Bakterie potírá i v cestách dýchacích. Nejúčinnější je čerstvá šťáva vylisovaná z rostliny, která se při akutních potížích užívá v dávkách 30 g třikrát denně, případně užíváme 50 g listů v salátu nebo smoothie. Tinktura připravená z čerstvé rostliny nebo semen se užívá pro podporu růstu vlasů a proti jejich vypadávání.

Pěstování ze semen

Lichořeřišnice klíčí a roste rychle, mráz ovšem nesnáší – proto ji vyséváme až po ledových mužích. Velká semena předem na den namočíme do vody nebo heřmánkového čaje. Na výběr máme odrůdy nízké i popínavé, které zkrášlí ploty a plůtky, pokud je navedeme na oporu. Hodí se i do závěsných nebo vysokých nádob. Velké květy mohou být žluté, oranžové, červené, karmínové, vícebarevné i plné. Lichořeřišnici svědčí kyprá půda a výhřevné místo. Pokud má dostatek vláhy a živin, roste rychle a mohutně.

Blankytné květy i chutné listy brutnáku

Brutnák lékařský (Borago officinalis) je zcela nenáročná, hustě olistěná letnička, která dorůstá více než metrové výšky. Od počátku léta do podzimu neúnavně rozkvétají blankytně modré květy, které jsou prostřeným stolem pro motýly, včely a čmeláky. A pokrmy mohou zpestřit i nám, jsou jedlé a lahodné. Rostlinná barviva v nich obsažená navíc působí jako antioxidanty. Jedlé jsou i listy, obsahující vitaminy, minerální látky, chlorofyl, saponiny, slizy, třísloviny i silice. Dle lidového léčitelství celkově posilují a ozdravují tělo i ducha. Vzhledem k jejich drsnému povrchu je vhodnější tepelná úprava, snadno z nich připravíme obdobu špenátu. Listy spaříme, necháme odkapat a orestujeme s česnekem, cibulkou, bylinkami. Přidat je můžeme i do polévky, dušené zeleniny či smoothie. Cenná jsou i drobná semena. Obsahují olej bohatý na nenasycené mastné kyseliny.

Nenáročná letnička

Brutnák můžeme vysévat od dubna do května. Hodí se na záhonek do zeleninové zahrady i mezi další statnější letničky. Obzvlášť bujně roste a kvete na slunném a teplém stanovišti, mezi zapojený porost nepustí téměř žádný plevel. Snadno se množí samovýsevem, mladé rostlinky však musíme přesazovat co nejdříve, pokud je potřebujeme přemístit. Jejich kůlový kořen později trpí a rostlinky se špatně ujímají.