Alternativy v boji proti plevelům

Pokud se chcete vyhnout jedům, bude potřeba trošku experimentovat. Ale s tím nám pomohli již zkušení angličtí zahradníci, kteří tyto způsoby již dávno znají. V domácnosti se najde množství prostředků, které běžně používáme. Klasickými alternativami prostředků k likvidaci plevelů jsou soda, ocet, vroucí voda, alkohol nebo staré noviny. Angličtí zahradníci si pochvalují další způsoby a nyní je na vás, je vyzkoušet.

Mulčováním proti plevelům

Mulč je dobře známým způsobem, jak značně redukovat růst plevelů. Sice je nezlikvidujeme úplně, ale výskyt plevelných rostlin je omezen natolik, že jejich následná likvidace je rozhodně příjemnější než nekonečné okopávání. Navíc mulč můžete mít i vlastní. Obzvlášť pokud zpracováváte dřevo na topení. Určitě kůru nevykazujte a nechte si ji na mulčování v zahradě. Kůru je dobré nasekat. A rozprostřít v několikacentimetrové vrstvě kolem rostlin. Vrstva mulče zabrání plevelům a pěkně zadrží i vodu. Mezi rostlinami tak uměle vznikne mikroklima, které pomůže jejich růstu a hospodaření se zálivkou. Pokud rostliny vše svými větvičkami a vysokým vzrůstem zakryjí, budete mít vyhráno. V takovém prostředí už se plevelným rostlinám přirozeně nedaří a jejich růst je minimální.

Jak dýně likvidují plevel?

V podstatě stejně jako mulč. Tam kde vyrostou a rozprostřou svoje obrovské listy jen tak něco neporoste. Výborně řeší prostory, kde by jinak rostly pralesy kopřiv. Jsou ideálním pokryvem kompostů, ale hodí se i do okolí plotů. Navíc vás na podzim čeká i sklizeň. Pokud nejste milovníky žlutooranžových dýní. Zkuste patisony nebo velmi dekorativní drobnější dýňové plody. Je jich velké množství druhů, které se budou báječně hodit jako suchá dekorace, ještě dlouho po jejich sklizni.

I papírový karton zlikviduje plevelné rostliny

Princip je stejný jako u předchozích dvou doporučení. Zakrytím záhonů kartony, vytvoříte podmínky, ve kterých plevel jen tak neporoste. Jde o jednoduché řešení, především pro větší plochy, jež funguje velice dobře. V podstatě stejně jako netkané textilie vyráběné k těmto účelům. Materiál se časem rozpadne a opět poslouží až do té doby, dokud se rostliny v okolí ideálně nerozrostou a zakryjí okolní zeminou vlastním vzrůstem.

Zdroje: abecedazahrady.dama.cz, sazenicka.cz