Lilie, které mají rády slunce a sucho, mohou v létě svými květy krášlit výsadby suchomilných trvalek. Nižší kultivary se hodí i do nádob.

Mezi nejoblíbenější sluncemilné lilie patří lilie bělostná (Lilium candidum), jejíž velké květy vynikají nejen krásou, ale i sladkou vůní. Rovněž vysoká a odolná Lilie Henryova (Lilium henryi) pod plným sluncem prospívá. Pochází z čínských hornatých oblastí s vápencovým podložím, vápník v půdě jí proto svědčí, což je mezi liliemi výjimkou. Slunce a suchou, propustnou půdu vyžaduje i časně kvetoucí lilie nízká (Lilium pumilum). Na slunci ochotně roste a kvete i atraktivní lilie tygrovaná (Lilium tygrinum), snáší ho i otužilá lilie kanadská (Lilium Canadense), jejíž zvonkovité květy krásně voní.

Tyto původní druhy lilií jsou vyšlechtěny nejen do řady kultivarů, ale také kříženy za vzniku odolných hybridů. Lilie henryova je jedním z předků tzv. OT hybridů, které díky ní snášejí slunce i vápník v půdě. Orientální předci jim daly do vínku výšku až přes dva metry a úchvatné květenství, které může čítat až 50 květů a kvést až měsíc.

Hybridní lilie bývají velmi odolné, s ohledem na nenáročnost jsou i šlechtěny. Kořeny by měly mít ve stínu, chráněné nižšími rostlinami nebo mulčem, ale květy rády vystaví slunci. Půdu však mají rády hlubší a vlhčí než vyloženě suchomilné lilie. Nároky konkrétní lilie na vláhu poznáme i podle podoby listů. Suchomilné rostliny mají listy obvykle užší, vypařující méně vody.

Pěstování

Cibule suchomilných lilií sázíme do propustné půdy již od července, výsadbu ukončíme v září. Zahrneme je jen 1-3 cm zeminy a v zimě, za holomrazů, chráníme nastýlkou. V tomto ohledu se výsadba velmi liší od „lesních“ lilií, které sázíme až 20 cm hluboko do kypré půdy.

Z cibulek několik hodin před výsadbou opatrně odstraníme poškozené části a necháme ranky zaschnout. Zdravé kořínky bychom však poškodit neměli - cibule lilií neupadají do stavu suché strnulosti, jako třeba cibule tulipánů. Proto se z půdy vyjímají jen pokud chceme trsy rozdělit, a to na podzim, přičemž je opět ihned zasadíme.