Zdroje: zahradnickakucharka.cz, www.magazinzahrada.cz

Lišejníky a mechy na kůře ovocných stromů

Lišejníky na kůře stromů vypadají až kouzelně a jako v pohádce z mechu a kapradí, pravdou ale je, že stromům nesvědčí. Kvůli jejich výskytu je strom náchylnější ke hnilobám a napadení houbami, které mohou dramaticky ovlivnit zdraví stromu.

To platí především u těch starších, které hůře odolávají hromadícím se škůdcům v hrubé šupinaté kůře. Lišejníky a mechy totiž škodí nepřímo. Kůra se předčasně trhá a hromadí se na ní vlhkost. Jednoleté přírůstky těchto stromů jsou kratší a vyhánějí více takzvaných vlků.

Je nutné lišejníky odstranit?

Jak očistit stromy od mechů a lišejníků, se podívejte ve videu:

Zdroj: VLM

Mezi sadaři a zahrádkáři se najdou zástupci obou táborů. Tedy ti, kteří se domnívají, že trošku zeleného mechu na kůře stromů ničemu nevadí, a pak ta druhá skupina, která proti lišejníkům a mechům brojí různými postřiky. Faktem je, že bychom měli maximalizovat své úsilí o zdravý a vitální strom, aby nám dobře a hlavně dlouho plodil.

Jak se k problému postavíte, je samozřejmě na vás, nicméně můžete zvolit i střední cestu, kdy budete stromy ošetřovat, ale přírodními látkami, které jsou možná méně účinné než běžná chemie, ale zato ekologičtější.

Přírodnější způsoby likvidace mechů a lišejníků

Zcela bez problémů je metoda likvidace vapkou tedy, tlakovým čističem. Vysokotlaké ruční myčky jsou dnes již docela běžné a možné je i jejich zapůjčení. Proudem vody můžete zlikvidovat také přítomné mechy a lišejníky, avšak je to jen mechanické a dočasné odstranění problému. Nicméně dobrý začátek. Viditelné lišejníky a mechy je totiž vhodné vždy odstranit napřed ručně a pak aplikovat postřik nebo nátěr.

V únoru je ideální čas stromy ošetřit nátěrem

Jak ošetřit ovocné stromy nátěrem, se podívejte ve videu:

Zdroj: VLM

Nejjednodušším nátěrem je vápenné mléko nebo také 5 % až 8% roztok zelené skalice. Jinou variantou je vápenné mléko a výluh z dřevního popela.

Další možností je použití dřevěného popela a žíravého vápna. Na výrobu je potřeba 1 odměrka dřevního popela, 1 odměrka žíravého vápna a 8 odměrek vody. Vše je třeba smíchat v dostatečně velké nádobě, denně promíchávat a až po týdnu nechat klesnou kal a čirou tekutinou natírat stromy.

Důležité je vědět, že na tento zákrok je právě teď ideální doba. Vhodné je totiž strom očistit a natřít nebo postříkat před jarním pučením během dní, kdy nemrzne.

Související články