Jelikož chryzantémy krásně kvetou právě v tento čas a vydrží být okrasou vcelku dlouhou dobu, lidé si je oblíbili nejen na výzdobu hrobů, ale vystavují je i na parapetech a záhonech. Ano, někdo je dost zarputilý a listopadku si do okrasného truhlíku doma nedá, jednoduše v něm přetrvává „hřbitovní“ pocit.

Po odkvětu rostlinu většinou vyhodíte do popelnice, někteří ji v lepším případě vyhodí na kompost, ale i tak – je to škoda, neboť vás listopadka při správné péči bude obšťasňovat i další rok.

Chryzantémy

Listopadky dorůstají 40 – 120 cm, nejlépe prospívají ve vlhčích půdách a co jim udělá největší radost, je plné slunce. Pochází z čeledi hvězdnicovitých a pyšní se barevnou rozmanitostí. Spadají do vytrvalých bylin či polokeřů, zahradní kultivary dokonce silně voní. Patří mezi velice oblíbené rostliny, nejspíš proto jich bylo vyšlechtěno tisíce kultivarů. Vybrat si lze například z květenství jednoduchého, kulovitého, plného, sasankovitého či paprskovitého.

Péče o chryzantému

V této době je rostlin všude dost, někdo dává přednost již nakvetlým „koulím“, někdo preferuje ještě nerozvinutá poupata. Ať to máte tak, či tak, o rostlinu se musíte náležitě po přinesení domů postarat. Místo, kam chryzantému umístíte, by nemělo být moc vlhké a studené, protože takové podmínky nahrávají houbovým onemocněním.

Jakmile si přinesete tuto krásku domů, můžete jí dopřát trochu hnojiva, které vám prodlouží čas kvetení.

Zálivku provádějte střídmě a nejideálněji přímo ke kořenům. Jestliže dáte rostlinu na sluníčko, kontrolujte, zda má ale zálivky dost a substrát není vyschlý, protože by rostlina mohla jednoduše uschnout.

Rostlině budou samozřejmě po nějakém čase kvítka odkvétat, vy vezměte do ruky nůžky a odkvetlá květenství postupně odstříhávejte. Vyplatí se vám to z toho důvodu, že chryzantéma bude opravdu krásně bohatě nakvetlá.

Důležitou činností je také zaštipování násady poupat. Pokud se na to vykašlete, květy budou menší a hrozí i riziko zplesnivění vzhledem k těsnému prostředí.

Jestliže začne padat sněhová nadílka a chryzantéma bude v plném květu, přeneste ji někam pod stříšku, aby se květy zbytečně nezničily.

Až rostlina nebude nasazovat další květy, může úplně v pohodě přečkat zimu na místě s dostatkem světla a teplotou 5 °C – 8 °C. Nezapomínejte však na občasné zalití! Na jaře ji šoupněte na trošku teplejší místo, kde se teplota pohybuje okolo 12 °C a začněte i více zalívat. Chryzantéma se opět probudí k životu a na podzim se můžete opět těšit na „pastvu pro oči“.

Související články

Zdroje: prima-receptar.cz, www.nkz.cz, zahradnickakucharka.cz