Takzvaný lunární kalendář závisí na postavení Měsíce ve zvěrokruhu. Podle dávných zkušeností zahradníků může ovlivňovat pěstované rostliny.

Souputník naší Země, měsíc, během svého měsíčního cyklu projde dvanácti znameními. Můžeme si je představit rozmístěná kolem dokola po obzoru (zleva: Střelec, Štír, Váhy, Panna, Lev, Rak, Blíženci, Býk, Beran, Ryby, Vodnář a Kozoroh) a promítnout do nich postavení Měsíce. To, kde se právě v danou chvíli nachází, ovlivňuje i růst či zrání rostlin. Pokud chceme vnést do zahradničení trochu mystiky, můžeme si z lunárního kalendáře snadno vyčíst správnou konstelaci a zařídit se podle ní při rozmanitých činnostech, které chceme na zahrádce vykonávat.

Co lze vyčíst z noční oblohy?

Lunární kalendář je obsáhlý, protože zaznamenává každý den v roce, tudíž jej zde není možné popisovat celý. Zmíníme se však o dalších projevech Měsíce, které jsou součástí lunárního kalendáře, a přitom je můžeme zjistit pouhým pozorováním.

Novoluní

Půda má v tento den období klidu, odpočívá.

  • Nic nevyséváme, nesázíme ani nepřesazujeme, protože by semena hůře vzcházela a kořeny se špatně ujímaly.
  • Vhodné je naopak ošetřit nadzemní části rostlin, zejména stromy a keře, protože nejsou tolik citlivé na bolestivé zásahy a v následující měsíční fázi se budou dobře uzdravovat.

Přibývající Měsíc

Jde o období, ve kterém v sobě půda ukládá energii. Čím více narůstá osvětlená část Měsíce, tím více je Země osvětlená i nabitá jeho energií.

  • Půdě prospěje hnojení i přihnojování.
  • Do první čtvrti Měsíce ještě není vhodná doba pro vysazování a přesazování.
  • Ošetřujeme naopak nadzemní části rostlin, sbíráme léčivé byliny, semena a plody k okamžitému použití, trháme rovněž rostliny, které chceme lisovat do herbáře nebo sušit na dekoraci.
  • Doba je příznivá i pro úpravu kompostu.

Asi po šesti dnech od novoluní, kdy se začne Měsíc zakulacovat a my ho vidíme jako půlměsíc, se teprve pustíme do přesazování a vysazování. Zakládáme trávník, roubujeme, očkujeme, sejeme. Lisujeme vinné hrozny, angrešt, rybíz a ostatní plody na víno, protože potom budou obzvláště dobře kvasit.

Několik dní před úplňkem je vhodný čas ke krytí domácích zvířat, ale naopak nevhodný pro hubení plevele. Pokud ho neodstraníme zcela, ze sebemenšího zbytku kořínku rychle vyrazí nové výhony.

Úplněk

Nadzemní části rostlin jsou v tuto dobu velmi citlivé, nepouštíme se proto do řezu stromů a keřů, nestřiháme živé ploty ani nezaštipujeme zeleninu nebo květiny.

U bylin sbíráme kořeny, neboť právě nyní je v nich největší síla, ale sušení nadzemních částí si necháme na později.

Ubývající Měsíc

Rostliny začínají spotřebovávat energii nahromaděnou v půdě. Semena dobře vzklíčí, sazenice budou rychle nabývat na mohutnosti a plody podle ročního období zvětší svůj objem nebo dozrají. Také se bude dobře dařit zelenině, u které spotřebováváme její podzemní část.

  • Přibližně v prvních šesti dnech po úplňku můžeme s klidným srdcem rostliny vysazovat, přesazovat i vysévat, protože dobře vzejdou.
  • Zelenina vysetá při tomto osvětlení Měsíce nemívá tendenci vytahovat se do výšky, což oceníme u salátů či zelí, ale už nám to může být nemilé například u pnoucích rostlin, které proto raději vyséváme těsně před úplňkem.
  • Po celé období ubývajícího měsíce sušíme byliny, kosíme trávu, sklízíme všechno, co potřebujeme uskladnit, stáčíme i víno, aby bylo trvanlivější, sušíme a zavařujeme ovoce i zeleninu.
  • Před novoluním se pustíme do zmlazovacích řezů i do totální likvidace plevele. Půda už totiž nebude mít tolik síly na obnovu a naše počínání dostane větší smysl než v jiných měsíčních fázích.

Stoupající Měsíc

Jde o období třinácti až patnácti dnů, kdy na obloze vidíme Měsíc, jak den po dni stoupá od nejnižšího k nejvyššímu postavení nad obzorem. Tehdy je výhodné sklízet ovoce a zeleninu, protože zůstanou dlouho čerstvé, a uskladňovat je. Dobře se vyvíjejí nadzemní části rostlin.

Klesající měsíc

Třináct až patnáct dní Měsíc klesá z nejvyššího postavení nad obzorem k nejnižšímu. Je to období příznivé pro výsev a vysazování rostlin a pro sběr bylin a koření. Velmi bují veškeré kořeny, dřeviny snášejí i radikální řez.