Lupina neboli vlčí bob je trošku agresivní kráska, která upoutá pozornost každého nejen na zahradě, ale i doma ve váze. Její pastelově modrofialové či růžovobílé klasy květů neuniknou žádnému oku. Jedná se o maximálně vitální rostliny, které se dokonale samy množí, a tudíž i šíří a postupně zplaňují.

Lupina mnoholistá (Lupinus polyphyllus)

Vlčí bob pochází původně ze Severní Ameriky, konkrétně ze západní části USA. U nás se objevila někdy na konci 19. století a v současné době ji můžete vidět i ve volné přírodě, často na okrajích lesů, v blízkosti silnic a cest, na pasekách a mnohých loukách. Rostlina zpravidla dorůstá do výšky 80 cm a v době květenství může dosáhnout i 150 cm.

Květenstvím je vzpřímený hrozen s květy typickými pro motýlokvěté rostliny a častokrát tvoří až polovinu výšky rostliny. Jednotlivé lodyhy jsou olistěné mnohočetnými dlanitě dělenými listy. Lupina vás bude těšit svými květy vždy od poloviny června a pokud budete odstraňovat odkvetlá květenství, pokvete vám opakovaně. V současné době si můžete vybrat z 200 druhů této rostliny.

Jak lupinu pěstovat?

Ze všeho nejlepší je začít výsevem. Lupiny vyžadují slunné nebo jen lehce přistíněné místo v zahradě s kyselou a dobře propustnou vlhčí půdou. Lupiny nemusíte přihnojovat, a to díky jejich schopnosti vázat na kořenech dusík přijatý ze vzduchu. Takže to máte skoro bez práce.

Na co si dát pozor? Pohlídejte si ji!

Přestože toho lupina od vás moc nepotřebuje a k životu i zdárnému vývoji jí postačí opravdu málo, umí se báječně samovolně rozrůstat. Sama se vysemení a rozmnoží. Takže jestli ji chcete mít jen na místě určení, měli byste ji podle svého korigovat, aby nedošlo k tomu, že bude vytlačovat jiné rostliny.

Nenechte lupiny přemnožit

V případě, že teprve o výsadbě přemýšlíte, dopřejte rostlině místo mezi trvalkami, bylinkami, okrasnými trávami, letničkami a už předem počítejte s tím, že se bude rozpínat a množit. Lupina vám s přehledem vykvete i třikrát až čtyřikrát do roka, což potěší každého pěstitele! Ale bude to i docela příjemná práce pro vás. Bude fajn, když vlčí bob sestřihnete než stačí vytvořit nová semena. Zabráníte tak množení a podpoříte lupinu v dalším kvetení.

Zajímavost na závěr

Lupina má takovou „sílu“ množení, že například na Novém Zélandu složitě bojují s invazí nepůvodní lupiny. A víte, co se tam říká? Že nadměrné rozšíření vlčího bobu tam mají na svědomí řidiči autobusů. Protože měli dojem, že pro turistický ruch je pohled na okolí silnic fádní a nezajímavý, vysévali lupinu záměrně. Třeba v Norsku je kvůli ochraně původních druhů rostlin vysévání lupin podél silnic přísně zakázáno.

Zdroje: www.zahrada-centrum.cz, www.express.co.uk, www.zena-in.cz