„Známý se chlubil, že dokáže doma pěstovat lesní houby. Na zahradě prý má skupinku stromů, pod které „zaseje“ odřezky, které mu zůstaly po očištění nasbíraných hub, a po čase pod stromy sklízí praváky, křemenáče a podobně. Je to možné?“ ptá se Josef Skála z Jičína

Houby na zahrádce růst mohou, ale…

Možné je skoro všechno. Hodně záleží na velikosti zahrady, jaké stromy na ní rostou, a hlavně na co navazuje. Pokud sousedí s lesem, mohou na ní některé houby růst. Ale není pravda, že když očistíme houby a odřezky rozhodíme na zahradě, vyrostou nám tam z nich nové houby. Tak jednoduché to není. Houby tvoří v zemi mohutné podhoubí a teprve z něj vyrostou plodnice. Kromě toho houby netvoří semena, ale výtrusy v plodnici, ze kterých ve vhodných podmínkách začne růst nové podhoubí a trvá velmi dlouho, než se rozroste natolik, aby se z něj začaly tvořit plodnice.

Že byste teď na podzim zaseli výtrusy –zbytky z očištěných hub - a příští rok „sklízeli“ hříbky, není možné. Kromě toho se nové podhoubí se na zahradě nevyvine z odřezků dolní části nohy, ale spíš z horní části zralé plodnice. Nabízí se ale možnost zkusit takto na zahradě „zasadit“ do kuchyně nepoužitelné červivé houby. Pokud jejich spory najdou vhodné podmínky, začne z nich růst podhoubí a po pár letech se objeví první plodnice. Výsledek nelze zaručit, ale budete-li mít štěstí, můžete se svému známému pochlubit, že na zahradě také pěstujete lesní houby.

Klouzek miluje osiky

Cílené pěstování hřibovitých hub je obtížné především proto, že jsou vázány na určité stromy. Třeba klouzek modřínový roste jen tam, kde jsou modříny. Obdobně kozák či křemenáč potřebuje k růstu břízy nebo osiky. Jsou provázeny symbiotickým vztahem mykorhizou. Houby také nerostou celý rok, ale jen v určitém, poměrně krátkém období. A i když někde rostou, nevyroste jich tolik, aby se vyplatilo je pěstovat ve velkém. S výjimkou některých hub, které obchody nabízejí po celý rok, třeba hlívu ústřičnou. Prodávají se i oblíbené lišky, ale jen v období, kdy rostou v přírodě. Sbírají je třeba v Bulharsku a odtud se dovážejí do Evropy. Na jihu začínají růst již koncem jara. Šumavské Stachy jsou zase mimo jiné proslulé tím, že na náměstí tam pod lipami v trávníku rostou hřiby. Není tedy vyloučeno, aby vašemu známému na zahradě rostly houby.

Houbové mýty

Vůbec růst hub je obestřen spoustou mýtů a pověr. Například že rostou, když přibývá měsíc. Proto v tomto období houbaři chodí do lesa častěji. Mykologové okamžitě namítnou, že houby rostou bez ohledu na fázi měsíce. To je sice pravda, ale když měsíc dorůstá, najde se v lese daleko víc mladých hub a po úplňku se nacházejí spíše starší houby. Naši předci také věřili, že velké množství hub v lesích věští válku. V dřívějších dobách bývaly lokální války často, proto se větší výskyt hub mohl snadněji sejít se začátkem takové války. Ovšem houby rostou, když dostatečně zaprší a jejich největším nepřítelem je tedy sucho, které panuje především v posledních letech. Houbovo-válečná pranostika tedy naštěstí neplatí.