Tohle zapeklité téma řešil i docent Jaroslav Podešva ve své Encyklopedii zelinářství z roku 1959. A k čemu došel? „Seřezávání květních stonků u česneků modrých hned na začátku vývoje (pro zvýšení výnosů cibulí) nepřináší vždy očekávané výsledky,“ napsal tehdy lakonicky. Bohužel neřekl k tomu nic víc. Ale jako autorita zpochybnil něco, co se v oboru poměrně hojně používá.

Oproti tomu český pěstitel a šlechtitel česneku Jan Kozák na svém webu uvádí: „Paličáky vytváří květní stvol s květy pacibulkami. Pro jeho růst potřebuje rostlina velké množství energie, což vede k tvorbě menších cibulí a snížení výnosu. Proto je zapotřebí paličáky hlávkovat (odstraňovat květenství).“

Je rozhodující půda?

A tak si vyberte, jestli dáte za pravdu zelinářské legendě, anebo člověku, který pěstuje česnek ve velkém… Obzvlášť, když žádná studie užitečnost vylamování česnekových květů jednoznačně neprokázala. A když už, tak jen s minimálním výsledkem. Což také potvrzuje i jeden experiment z roku 2013, který tvrdí, že takto opečovávaný česnek je na půdě s nižším podílem organické hmoty o 15 % výnosnější, zatímco v zemině s větším podílem živin je nárůst cibulí jen o 5 %.

Klíčová je odrůda paličáku

Podle některých zahradníků je důležité při dilematu vylamování či nevylamování česnekových květů brát v potaz nejen kvalitu půdy, ale i odrůdu samotného česneku. Některé druhy vytváří jen malé množství pacibulek a vylamování není zapotřebí. Ale jsou odrůdy, které jsou naopak v tomhle směru plodnější a potřebují odlehčit. Proto asi nejlepší je dát na svůj pocit a selský rozum. Samotným vylamováním nic nezkazíte. A pokud pěstujete paličák v malém množství, klidně česnek zaštípněte a květní výhonek odstraňte.


Odřezky se hodí

Pacibulky určitě nevyhazujte! Jsou chutné a navíc plné minerálů a vitaminů. Zkuste je nasekat najemno a přidat do pomazánek nebo salátů. Výborné z nich je i pesto na špagety.

Jak na to: Pacibulky nakrájejte najemno, přidejte olej a nahrubo nasekané ořechy. Pesto nalijte do menší zavařovačky a uložte do lednice. Vydrží vám tam několik týdnů. Použít ho můžete nejen na těstoviny, ale výborné je i k ochucení topinek nebo sýrových pomazánek.

Zdroje: potravinovezahrady.cz, i60.cz