Skorý sivý je pravděpodobně slovenská krajová odrůda, kterou jsme na Gengel získali od soukromých dárců v roce 2002, původně pochází „od starej tetky na trhovisku zo Žibritova“. Její květ je světle fialkový s výraznou tmavou skvrnou u základny, makovice jsou štíhlé a vysoké; semena jsou šedá, jak naznačuje už slovenské pojmenování sivý. Jde o ranou až velmi ranou odrůdu, v gengelské sbírce rodinných a krajových odrůd patří mezi nejranější odrůdy.

Pěstování

U máku skorého sivého doporučujeme co nejčasnější setí, pokud to jde již v únoru, případně březnu. Meziřádková vzdálenost je 30 cm, používáme organické hnojení, případně možná je i druhá trať. Dobré zásobení vodou podpoří rychlý vývin rostlin. Skorý sivý zraje velmi časně, jako první odrůda.

Semenaření

Osivo vybíráme podle typického tvaru makovic a barvy semen. Mák Skorý sivý poskytl Gengel (spolu s dalšími makovými sortami) Výzkumnému ústavu olejnin v Opavě do Národního programu konzervace a využívání genetických zdrojů rostlin a agrobiodiversity; odrůda tak slouží laické i odborné veřejnosti.

Mák v kuchyni

Nastrouháme syrová jablka, pomeleme mák, smícháme, přisladíme medem rozpuštěným v trošce vody, přimeleme koriandrové semínko. Všechno ještě pořádně zamícháme, necháme chvilku odstát (15-30 minut) a pak podáváme.