Maliny jsou nejen ovocem s výjimečně výraznou chutí, ale mají i mnoho blahodárných účinků pro naše zdraví. Jejich pěstování je naprosto nenáročné a s trochou základní péče vám budou některé odrůdy pravidelně plodit mnoho let. Když pár druhů vhodně zkombinujete, máte jistou každoroční úrodu až do podzimu.

Co maliníky potřebují

K pěstování zvolte polostinné místo, které je chráněné před větrem. Maliníkům se bude určitě dařit na slunci, jen hrozí riziko spálených listů a možná to odnese i pár plodů. Vybranou lokalitu nejprve zbavte veškerého plevele. Dopřejte rostlinám středně těžkou, vlhkou, humózní a dobře propustnou půdu s mírně kyselým pH. Ideální je směs listovky a písku v poměru 3:1. Během výsadby není na škodu přimíchat zahradnický substrát, který dodá rostlině potřebné živiny a vyvážené pH půdy. V každém případě se vyhněte jílovitým a přemokřeným půdám, zbytečně byste rostlinu vystavili napadení plísní a odehnívání kořenů.

Odrůdy s modernizovanými vlastnostmi

Díky šlechtění si můžete vybrat maliníky, které jsou odolnější a zaručí vám vyšší kvalitu plodů. Díky tomu se maliny těší stále rostoucí oblibě. K přednostem současných odrůd malin patří hlavně velikost a pevnost plodů, atraktivní vzhled, bohatá úroda a také větší imunita vůči chorobám a škůdcům. Výhodou je i to, že mnohé odrůdy byly kultivovány v Polsku, kde jsou podobné pěstební podmínky jako u nás. Pěstovat můžete maliníky s červenými, žlutými nebo oranžovými plody.

Letní a podzimní odrůdy maliníku

Letní odrůdy maliníku plodí na přezimujících loňských výhonech a zrají převážně během července. Odplozené výhony se odstraní u země a nové výhony se připevní k opoře. Odrůdy maliníků, které dozrávají od pozdního léta do podzimu jsou o něco méně náchylné k chorobám a škůdcům, protože by se po sklizni měla odstranit celá nadzemní část se všemi nezdravými a nebezpečnými zárodky. Plodí na tzv. prýtech, které od jara vyrostou z podzemních oddenků a kořenového krčku. Výhodou podzimních odrůd je pozdější kvetení a také bezpečí před broukem malinovníkem, který už nenaklade larvy, které způsobují červivost.

Apricot

Opakovaně kvetoucí a plodící odrůda zaujme velkými a kulatými meruňkově zbarvenými plody. Výhony rostou vzpřímené a nevyžadují oporu. Dorůst vám mohou až do výšky 1,5 až 2 m a jejich výhony jsou jemně trnité. Plody zpravidla dozrávají od začátku srpna a sbírat je můžete až do prvních mrazů. Jejich chuť má příjemné aroma a jsou nadprůměrně sladké. Plody vynikají vysokou pevností a odolností proti hnilobám.

Aroma Queen

Dvakrát plodící odrůda s jasně červenými plody, které mají velice podobnou chuť jako maliny lesní. Již na jednoletých výhonech se můžete dočkat první sklizně. Maliník plodí od poloviny srpna a podruhé v říjnu. Nevyžaduje oporu a nadprůměrně plodí.

Black Jewel

Tento druh má černé menší až středně velké plody, kterých se dočkáte i na jednoletém výhonu během srpna. Běžně však plodí od poloviny až do konce července. Jedná se o poléhavou odrůdu, která skvěle odolává mnoha nemocem.

Tulameen

Tento druh maliníku nevyžaduje oporu a plodí na dvouletých výhonech. Plodem jsou velké červené maliny kuželovitého tvaru. Sklízet je budete od začátku července až do poloviny srpna. Velice dobře odolávají kořenovým i houbovým chorobám.

Fall Gold

Keřík dosahuje výšky 1 až 2 m a plodí žluté až oranžové maliny. Oproti jiným druhům má jen nepatrné množství trnů. Na jednoletých výhonech budete sklízet plody od září do poloviny října, na dvouletých výhonech pak již od poloviny a konce července. Odrůda skvěle odolává kořenovým chorobám.

Tayberry Buckingham

Jedná se o druh malinoostružiny, která byla vyšlechtěna ve Velké Británii a plodí červené až 5 cm velké maliny, které jsou velmi šťavnaté a sladké. Sklízet je budete zhruba od poloviny června až do konce července.

Zdroje: www.almanac.com, www.zahrada-centrum.cz, www.nelenprozelen.cz