Kdo by nemiloval maliny! Osvěžující letní ovoce, které každého uhrane svou kombinací sladké a zároveň lehce kyselé chuti. Zpravidla jí odolá opravdu jen málokdo. Maliny jsou výborné čerstvé jen tak, ale také se hodí do letních drinků, ovocných koláčů či dezertů a džemů. Proto je ochraňte v případě chorob a nákazy keříku včas, jinak o ně totiž můžete i zcela přijít.

Chcete se dozvědět více o stáleplodících odrůdách? Zhlédněte následující zajímavé video:

Zdroj: Youtube

Maliník zásadně na slunce

Pěstování malin není nijak složité, stačí jen keříkům poskytnout ty správné podmínky a zároveň i ochranu před možnými škůdci a chorobami. Nejvíce plodů se dočkáte, když budou maliníky umístěny na slunném místě. Ve stínu se totiž zbytečně vysilují vytahováním se za sluncem, a snižuje se tak jejich výsledná nosnost. S trochou základní péče vám budou některé odrůdy pravidelně plodit mnoho let. A když pár druhů vhodně zkombinujete, máte jistou každoroční úrodu až do konce pěstitelské sezóny.

Pozor na modrošedé skvrny

Nejobávanější a jednou z nejčastějších chorob maliníku bývá plíseň malinová, kterou způsobuje houba Botryotinia. První známky nemoci se vyskytují především na mladých letorostech bez výhonů, v blízkosti oček, a to v podobě modrošedých skvrn, jež se rychle rozšiřují ve všech směrech a časem napadají i listy. Na napadených prutech maliny nedozrávají a keře jsou zbytečně husté.

Jak proti plísni zasáhnout?

Ve chvíli, kdy zjistíte na keři nákazu, jednejte okamžitě a ochranu neodkládejte! Pokud chcete keř zachránit, pečlivě odstraňte veškeré napadené části a pruty a nejlépe je zlikvidujte spálením, aby se nákaza nerozšířila i na další oblasti vaší zahrady. Právě teď na jaře využijte účinný postřik měďnatým přípravkem proti plísním a houbovým chorobám. Jako nejlepší prevenci použijte na podzim hašené vápno, které stačí rozsypat okolo rostlin.

Proč je plíseň tak nebezpečná

Plíseň není jen problémem malin, ale i dalšího pěstovaného ovoce. Pokud je rostlina napadená, odnesou to samozřejmě i plody. Plíseň se objeví jako bílý povlak na povrchu malin a jejím největším nebezpečím pro naše zdraví jsou mykotoxiny, které produkuje. Jedním z nejnebezpečnějších mykotoxinů je aflatoxin, který při pravidelné konzumaci způsobuje rakovinu jater a ledvin.

Co ještě maliníky potřebují?

Maliníkům se obecně dobře daří ve středně těžkých, vlhkých, humózních a dobře propustných půdách s mírně kyselým pH. Naprosto ideální je směs listovky a písku v poměru 3:1. Pokud si budete maliníky teprve vysazovat, můžete keříkům dopřát i trochu zahradnického substrátu, který dodá rostlině potřebné živiny a vyvážené pH půdy. Určitě se vyhněte jílovitým a přemokřeným půdám, které rostlinu bohužel vystavují nebezpečí výše zmíněné i jiné plísně a také zahnívání kořenů.

Související články

Zdroje: www.zahradkarskaporadna.cz, www.manitera.cz, www.hobby.instory.cz