Jestliže maliny nebo ostružiny na zahradě máte, sáhněte si do svědomí…že tyto rostlinky necháváte většinu roku bez povšimnutí? Maximálně jim zkrátíte výhony, aby keř měl nějakou štábní úpravu. Ale i tyto keře potřebují péči. Neříkáme, že se jedná o extra starost, ale alespoň nějaký čas byste jim měli věnovat. Odvděčí se vám a rozhodně nebudete litovat.

Pěstování v kostce

Oba tyto keře se pěstují dost podobným způsobem, ale na počátku se rozdělují v jedné věci. Ostružiníku totiž musíte najít teplejší stanoviště, které bude ochráněno před větrem a velkými mrazy. Pro oba keře volte slunné a vzdušné místo s dobře propustnou půdou. Nemají rády přemokření a těžké půdy. Před vysazením smíchejte zeminu s dobře uleželým kompostem. Vzdálenost mezi keři souvisí s druhem, protože u plazivých je to zhruba 2 – 3 metry. Jinak rostlinkám nechte asi půl metru. Po vysazení keřů dbejte na pravidelnou zálivku, aby se rostlině vyvinul dostatečný kořenový systém. Se zálivkou to přes rok jinak moc neřešte, vodu keřům dopřejte pouze při dlouhotrvajících vedrech. Keře v zimě chraňte před silnými mrazy chvojím nebo slámou.

O správném řezu obou keřů si můžete přečíst v tomto článku:

Hnojení keřů

Může se zdát, že maliník ani ostružiník žádné hnojivo nepotřebují, vždyť v lese také žijí a plodí bez našeho zásahu. Ale keříky jsou velmi náročné na výživu, bez přísunu živin vám budou slábnout.

Na hnojení se vrhněte zejména na jaře a na podzim.

Během květu a tvorby plodů můžete ale hnojivo keřům dopřát taktéž. Připravit si lze tekuté hnojivo ze slepičinců. Postup je následující:

Jeden díl slepičinců zalijte třemi díly vody, promíchejte, přiklopte víkem a dejte někam do temna na dva týdny odpočívat. Kvašením se hnojivo zbaví přebytečného dusíku, který v tomto období není žádoucí. Po požadované době „voňavý“ zákvas sceďte a než se vrhnete s konví do akce, nařeďte ho 1:10 vodou. K jedné rostlině nalijte konev (10l) připraveného roztoku.

Další možností je dřevěný popel. Jelikož obsahuje živiny, po kterých keře lační, můžete rostlinám nachystat výluh z popela. Výluh si připravíte jednoduchým způsobem:

Jedno kilo dřevěného popela zalijte 2 l vody a nechte dva dny bez povšimnutí. Přeceděný roztok opět nařeďte vodou, tentokrát v poměru 1:5 a můžete vyrazit rostlinám přilepšit.

Jestliže nemáte možnost sehnat slepičince ani dřevěný popel, pořiďte si v hobby marketu organicko-minerální hnojivo.

Zdroje: living.iprima.cz, garlo.cz, izahradkar.cz