Zdroje: www.ovocnarstvi.eu, prima-receptar.cz

Namnožit maliníky a ostružiníky zvládnete i sami!

Chcete vědět, jak správně rozmnožit maliníky? Podívejte se na toto téměř půlhodinové video, kde se dozvíte řadu jednoduchých doporučení od zkušeného zahrádkáře:

Zdroj: Youtube

Co se týče množení maliníků a ostružiníků, určitě ho zvládnete i docela sami bez návodu. Maliníky a ostružiníky je snadné rozmnožit a lze to provést několika způsoby, respektive pomocí kořenových odnoží, kořenových řízků či hřížením. Každá metoda má svá pro a proti.

Snadné množení maliníků a ostružiníků

Rozhodně nejjednodušší je množení odejmutím kořenové odnože, ale v tomto případě s vámi musí rostlina spolupracovat a tato odnož musí napřed na ostružiníku být. Nejvíce odnoží mívají rostliny zhruba pět let staré.

Pak je postup poměrně jednoduchý i rychlý. Odnože odkopněte rýčem nebo krumpáčem a nachystejte jim nové stanoviště. Rostlinu zasaďte trochu hlouběji než na původním místě. Nadzemní část pak zakraťte na dva až tři pupeny. Rostlinu tím podpoříte v dobrém zakořenění a zesílení ještě před letošní zimou. Jen zdravé a silné rostliny budou plodit už příští sezonu. Pokud se vám bude zdát, že nejsou na podzim sázené sazenice v nejlepší kondici, pak je nenechávejte plodit hned první léto.

Namnožte je řízky z kořenů

Bohužel ne vždy je to tak jednoduché a některé odrůdy prostě hůře podráží a kořenové odnože netvoří. Pak přichází na řadu možnost rozmnožit je kořenovými řízky. K tomuto zákroku se také hodí podzim, ale na sadbu je ještě brzy. Z na podzim vyrytých kořenů, které odeberete od mateční rostliny zhruba v půl metrové vzdálenosti, abyste ji nepoškodili, si během zimy vypěstujete nové sazenice. Vyryté kořeny se řízkují na velikost mezi 15 až 20 cm a uloží do písku v chladném sklepě či nevytápěné chodbě.
Aby řízky prospívaly, udržujte písek mírně vlhký až do jara, kdy je budete moci vysadit na nové stanoviště.

Další možností namnožení je hřížení

Maliníky a ostružiníky můžete zkusit také hřížit. Je to metoda nenáročná, nicméně řízky budou životaschopné až za rok nebo dva. Z matečné rostliny vyberte několik výhonů, které bude možné ohnout až k zemi. S hřížením se začíná na jaře vyhloubením asi 6 cm hlubokých rýh, kam pruty ohnete a přihnete hlínou. Ideálně ještě zajistěte prut u země skobou a podobně. Za rok, ale určitě za dva by měly mít přihrnuté výhony kořínky. Pak je oddělte od mateřské rostliny a zasaďte na nové stanoviště.

Související články