Zdroje: garlo.cz, www.zahrada-magazin.cz, izahradkar.cz

Jak vypěstovat ty nejbáječnější maliny a ostružiny? Máme pro vás několik jednoduchých a vyzkoušených tipů.

Nekupujte drahá hnojiva v obchodě, stačí vsadit na modrou skalici

Síran měďnatý je pojem známý z akvaristiky, kde je využíván jako preventivní prostředek proti růstu řas. Ovšem udělá i skvělou službu na zahradě. Díky němu budete mít tak bohatou úrodu, že se pod ní budou doslova prohýbat větve.

Víte, jak modrá skalice vašim ovocným keřům prospěje?

Po rozmíchání ve vodě, vám může kvůli své barvě připadat na první pohled trochu podezřele. Ovšem takhle jedovatě modrá tekutina umí dodat velké množství výživných látek. Poslání mědi jako mikroživiny je totiž při pěstování malin i ostružin důležité a nepostradatelné. Její nedostatek zpomaluje růst keřů, přispívá k možným chorobám a dokonce i mírný deficit může dost výrazně snížit očekávanou úrodu plodů.

Síran měďnatý se soustředí zejména na správnou výživu během násady květů. Ovšem pro samotné dozrávání potřebujete trochu jiné složení živin. Modrou skalici tak skvěle doplní metalozát vápenatý, a to v dávce 2 l/ha. Můžete ho koupit samostatně nebo jako součást komplexních hnojiv.

Vyplatí se připravit opory

Keře malin i ostružin rostou poměrně divoce a jejich větve se snadno neřízeně rozrůstají. Aby zrající plody neležely na zemi a rostliny měly dostatek světla i prostoru, pěstujte je na jednoduché opěrné konstrukci. Často stačí připevnit pletivo či provázky ke 2-3 tyčkám, které vytvoří oporu pro vrchní větve. Ze začátku jim však budete muset trochu pomoci se správným nasměrováním výhonků.

Pravidelná péče a stříhání

Víte, co udělat, aby byl porost keřů hustý a přinesl vám bohatou úrodu? Pravidelně jim stříhejte přerostlé větve a ovocné keře budou stále svěží, plné života a dají vám fantastické plody. Mimo jiné, budete mít hned další nové výhonky pro nový keř.

Maliny i ostružiny milují úzké záhony

Jestliže chcete dopřát oběma plodinám dostatek živin, připravte pro ně speciální úzké řádky, aby jim je zbytečně neubíraly okolní rostliny nebo trávník. Záhonky mohou být široké tak 30 cm a kolem nich by měl být také volný prostor. Důležitý je i dostatek místa mezi jednotlivými keři.

A při vší této svědomité péči se dočkáte opravdu obdivuhodného množství velmi kvalitních malin i ostružin, které využijete ještě během sezóny, ale určitě si jich budete moci i spousty zavařit či zamrazit na zimu.