Zdroje: adbz.cz, zahradkarskaporadna.cz, hobby.instory.cz

Chcete vyhnat madelinky přírodním způsobem?

Proti mandelinkám se můžete bránit domácími přírodními postřiky nebo také zcela přírodními, ale sofistikovanějšími biologickými prostředky. Nezanedbávejte však ani prevenci. Střídejte plodiny, používejte na záhony fólii, ale můžete také vysadit repelentí rostliny.

Mandelinkám vadí kopr, tymián, měsíček, křen, šalvěj, celer, máta, ale také řebříček. Můžete pěstovat několik těchto rostlin v řádku s bramborami.

Mýdlový roztok

Mezi často používané domácí postřiky patří jednoduchý mýdlový. Dřív bylo potřeba nastrouhat kostku mýdla a rozpustit ji v prádelňáku plném horké vody. Dnes si můžete i docela malé množství přichystat mnohem jednodušeji díky tekutému mýdlu. Do dvou a půl litru vody dejte jednu lžíci tekutého mýdla. Dobře rozmíchejte a roztokem naplňte lahvičku spreje. Postřik aplikujte na rostliny ze všech stran, ideálně navečer, ale rozhodně mimo poledne, aby nedošlo k popálení rostliny sluncem.

Jedlá soda a ocet

Je mýdlový postřik příliš slabý? Vyzkoušejte jiný roztok, na který bude třeba ocet a jedlá soda. Přichystejte si 2,5 litru vody, přidejte 25 g jedlé sody a 25 ml běžného 9% octa. Dobře rozmíchejte a používejte jako ostatní přírodní domácí postřiky. Nejlépe navečer, postříkejte listy i ze spodní strany, snažte se brouky smáčet a postřik opakujte zhruba po třech dnech.

Česnek, kopřivy, listy ořešáku i tabák

Madelinkám také vadí různé rostliny. Vyzkoušejte jejich sílu a vyrobte si z nich přírodní postřik doma. Jednoduchý přípravek můžete vyrobit z česneku, kopřiv, listů ořešáku, případně z tabáku. Do kyblíku s vodou hoďte zhruba 200 g suroviny a nechejte dva až pět dnů odstát. Sceďte a používejte jako obvykle.

Vlaštovičník

Pokud vám roste v okolí zahrady vlaštovičník, pak právě nyní přišla ideální chvíle vyplet a zároveň rostlinu hned také zpracovat. Právě vlaštovičníkový výluh se proti mandelinkám báječně hodí. Na čtvrt kila vlaštovičníku budete potřebovat dva a půl litru vody. Rostlinu nechejte ve vodě louhovat dva dny a pak výluh sceďte a smíchejte se 4 g chloridu vápenatého rozpuštěného v hrnku vody. Chlorid vápenatý bývá označován také jako E509 a používá se například jako syřidlo v potravinářském průmyslu. Je to surovina levná, neškodná a dá se koupit i v malém množství.

Zcela přírodní postřiky a přípravky proti mandelinkám

Pokud chcete použít na mandelinky zcela přírodní prostředky, můžete se obrátit také na laboratoře, které připravují biologické prostředky a postřiky na bázi přírodních látek, ale také parazitů. Proti mandelinkám, ale také mšicím, molicím a třásněnkám fungují dobře postřiky využívající neem olej, respektive výtažek ze stromu Azadirachta indica.

Související články