Proměňte svou rozkvetlou zahrádku v ráj na Zemi, kde každé oko přitáhnou magicky barevné květy exotické Mandevilly.

Tato kráska pochází z jižní Ameriky, konkrétně z oblastí od Mexika po Argentinu. Její rod čítá asi na 120 druhů, z nichž největší počet roste v horách východní Brazílie a v Andách. Jedná se o popínavou rostlinu, která má velké trubkovité červené, růžové i bílé květy a sytě zelené a lesklé listy. Navíc její pěstování není náročné a při dobré péči si její krásu budete moci užívat až do podzimu.

Ochraňte děti a domácí mazlíčky

Jestliže jste majiteli domácích zvířat a máte malé děti, měli byste se mít na pozoru, protože tato nádherná květina je jedovatá. Když ulomíte kousek lodyhy, bude z ní vytékat latex, který je nebezpečný a mohl by vám značně podráždit pokožku. Proto při péči o rostlinu raději používejte ochranné rukavice.

Potěšení na dlouhou dobu

Mandevilla je popínavý keř, ale ne letnička. V případě, že se o ni budete pečlivě starat, krásně vám poroste několik let. Hlavně rostlinu chraňte přes zimu před mrazem. Je lepší upřednostnit pěstování v nádobách, abyste ji během chladného období mohli přenést na bezpečné světlé místo. Protože je poslední roky mandevilla velice populární, snadno ji pořídíte v mnoha zahradnictvích nebo v hobby marketech. Většinou se tam prodávají kvalitní výpěstky z Nizozemí. Nejčastěji jsou k mání tyto odrůdy:

  • Mandevilla splendens
  • Mandevilla amoena
  • Mandevilla sanderi

Mandevila potřebuje prostor

Protože jde o bujně rostoucí liánu, která dokáže za léto vyrůst i do třímetrové výšky, bude potřebovat pravidelný přísun živin a dostatečný prostor pro kořenový systém. Vždy ji po nákupu přesaďte do větší nádoby. Na dno dejte kvalitní drenáž a vhodný substrát. Nejlépe se hodí zemina pro balkonové rostliny, nebo směs ze 3 dílů rašeliny a 1 dílu pařeništní zeminy.

Zvolte samozavlažovací květník a připravte si oporu

Mandeville naprosto vyhovují samozavlažovací nádoby, protože kořeny budou mít neustále možnost čerpat dostatek závlahy. Protože se mandevilla doslova divoce rozroste, zapusťte rovnou do květníku oporu. V případě, že byste rostlinu chtěli pěstovat jako převislou v závěsné nádobě, je nutné pravidelně během vegetace zaštipovat výhony.

Jaké stanoviště mandevilla ocení

Rostlině vyhovuje polostín, má ho dokonce mnohem raději než celodenní plné slunce, které by snadno mohlo poškodit listy a zpomalit růst a nasazení květů. Také se vyhněte průvanu a návětrným stranám. Vítr by snadno mohl květinu polámat a poničit květy i listy. Proto si pro mandevillu vyhlédněte chráněné místo.

Dodávejte živiny

Pravidelné přihnojování mandeville svědčí, protože si díky tomu vybuduje mohutný kořenový systém a silné, bohatě kvetoucí nadzemní výhony. Vhodná jsou tekutá hnojiva s vyšším obsahem fosforu či plná tekutá hnojiva pro balkonové květiny. Ve chvíli, kdy se zastaví růst nebo rostlina málo kvete, potřebuje přesadit.

Přezimování

Než mandevillu schováte před mrazem, nechte půdu v květináči vyschnout a rostlinu seřízněte nakrátko. Nechte ji v prostorách, kde je teplota okolo 4 až 8 °C a mimo vegetační období ji zalévejte jen zřídka. Během března rostlinu přesaďte, brzy vám začne obrážet. Ve druhé polovině května ji umístěte na teplé a světlé místo ven.

Zdroje: www.tipio.cz, www.ceskestavby.cz, www.sazenicka.cz