Mandloně jsou okrasné i užitečné stromy a některé jejich druhy můžeme pěstovat i v našich klimatických podmínkách. Mandle jsou nejen oblíbenou a zdravou pochoutkou, ale stromy mandloní působí v zahradě velmi efektně a okázale. Zamilujete si je i kvůli krásným květům.

Mandloň obecná (Prunus dulcis)

  • Mandloně původně pocházejí ze západní Asie a severní Afriky, ale v současné době se pěstují kolem celého Středozemního moře a často zde i zplaňují.
  • Nejlépe se jim daří v teplém a suchém podnebí s horkými léty a mírnými zimami. Přesto se dají v teplejších oblastech pěstovat i u nás. Ovšem v mrazové kotlině to asi nepůjde.
  • Obecně lze mandloně pěstovat všude tam, kde se daří broskvím, meruňkám či vinné révě.
  • Mandloně mají podobu keře nebo stromu a během dubna na nich rozkvétají růžově zbarvené květy, které jsou velmi choulostivé na jarní mrazíky, mrazuvzdorné jsou pouze do mínus 8 °C.

Smlsněte si na vlastních mandlích

Na úrodu sklizených plodů se můžete těšit od srpna do září. Plodem jsou šedozelené peckovice vejčitého tvaru. Jejich obal je plstnatý, slabě dužnatý a při zralosti praská. Uvnitř je tvrdá světle hnědá pecka s drobnými otvory, v níž se skrývá olejnaté jádro obalené hnědou slupkou. Mandle jsou bohaté na vitamín B, B2, E, kyselinu listovou, vápník, železo a draslík. Snižují hladinu cholesterolu v krvi, zbavují tělo volných radikálů. Posilují srdce a nervovou soustavu. Zlepšují kvalitu pleti, vlasů a nehtů.

Jak na výsadbu v zahradě

V případě, že vaše zahrada splňuje teplotní požadavky mandloně, můžete si ji vysadit. Dopřejte však rostlině chráněné stanoviště před prudkým ranním sluncem a větrem. V další časti dne mandloně slunce ocení, nemají však rády střídání teplot, proto je dobré natřít jejich kmen a hlavní větve bílou barvou.

Dopřejte mandloním dobře propustnou, sušší půdu, která je bohatá na draslík, vápník a fosfor. Vyhněte se přemokřeným a jílovitým zeminám. Na jaře a na podzim prospěje rostlině aplikace organického hnojiva a řez poškozených a odplozených větví. Korunu byste měli udržovat vždy dostatečně prosvětlenou.

Mandloně můžete pěstovat i v nádobách

Výhodou pěstování mandloně v nádobě je mobilita, protože v přenosné nádobě je možné mandloně zazimovat. Ovšem i v tomto období jsou rostliny náročná na dostatek světla, ovlivní to jejich jarní nasazení poupat. V květnících dorůstají mandloně výšky kolem 2 m.

Sáhněte po správné odrůdě

Při koupi sazenic je vždy lepší vybrat si z domácích vyšlechtěných odrůd. Jsou totiž odolnější nebezpečným mrazům. Mezi oblíbené patří Nikol, Sultan, Zora nebo Sladkoplodá moravská. Zasaďte je do půdy dobře obohacené kompostem, aby měly dostatek živin.

Pozor!

Při sázení by mandloň nikdy neměla být blízko meruňky, se kterou se může zkřížit, plody mandloně by pak byly ve výsledku nahořklé. Při volbě odrůdy je nutné také zjistit, zda se jedná o jedince samosprašné, případně zcela nebo částečně cizosprašné. Pak je lepší pořídit si mandloní více, aby květy mohly být opyleny.

Jak se zálivkou

Mandloň je velice citlivá na přelití, lépe se vyrovná s občasným nedostatkem vláhy.

Zdroje: www.ifaster.cz, www.hobby.instory.cz, www.dumazahrada.cz