Možná i na vaší zahradě roste tahle zvláštní květina. Lidé ji často pěstují aniž by tušili, jak se jmenuje. Mavuň červená patří do čeledi kozlíkovité a je tak vlastně příbuzná s proslulým kozlíkem lékařským (Valeriana officinalis), z jehož kořene se vyrábí bylinná tinktura známá jako Valeriánské kapky.

Mimořádně odolná kráska

Mavuň červená (Centranthus ruber) je nenáročná květina, které se zvlášť dobře daří na slunných místech. A to i na takových, které v létě dokáže slunce doslova rozpálit. V portugalském Portu hojně roste nejen na skalách a hradbách na okraji města, ale všude tam, kam její drobná ochmýřená semínka zavál vítr. Tedy třeba i na střechách starých domů.

V květu mavuň dorůstá obvykle výšky 60-80 cm, ale vyjímkou nejsou ani více než metr vysoké porosty. Kvetoucí ji můžeme spatřit již od března na skalách, skalních štěrbinách, starých zdech, podél cest i na rumištích ve Středozemí. Odtud se později rozšířila i do dalších oblastí. U nás se pěstuje jako okrasná zahradní rostlina a kvete o něco později, obvykle od května či června. Co se délky kvetení týče, je velmi vděčná – s minimem péče vydrží kvést až do zámrazu. Zvlášť, pokud po odkvětu květní stvoly odstřihneme, dočkáme se další vlny bohatého kvetení.

Magnet pro motýly, dlouhozobky zvláště

Bohatě kvetoucí mavuně poskytují potravu motýlům, především těm z čeledi lišajovitých. Právě oni mohou květy svými dlouhými sosáky výborně opylovat. Nejčastěji se na mavuních objevují bělásci a babočky.

Z lišajovitých motýlů pak dlouhozobka svízelová nebo dlouhozobka zimolezová, které svým malým, zavalitým tělem a třepotavým letem připomínají drahokamy ptačí říše – kolibříky.

Kde sehnat mavuň?

Získat mavuň není úplně snadné. Ne všechna zahradnictví ji mají v nabídce nebo je záhy vyprodaná. Ale prodávají se i semena. Vysévat můžeme od března přímo na záhon, bez potíží vzejde i později. Koncem května je vhodné mladé rostliny přesadit na konečné stanoviště. Mavuň se dobře množí také dělením starších trsů. Pro tento způsob množení je ideální jaro, kdy rostlina po zimě ožívá a není ještě tak mohutná.

Pokud však někde mavuň objevíte v zahrádce, klidně požádejte majitele o pár semínek či vysemeněnou sazeničku. Mavuně se snadno množím samovýsevem. Nejbujněji se daří růžově kvetoucím rostlinám, ale existují i kultivary s červenou či bílou barvou květu.