Karafiát, mimóza, fialka či konvalinka?

Tahle na první pohled nesourodá skupina květin se stala v různých zemích symbolem Mezinárodního dne žen (International Women's Day - IWD). Zatímco u nás kraloval dlouhá léta rudý karafiát přizdobený snítkou asparágu, ve Francii dostávaly ženy kytičku fialek nebo konvalinek. V Itálii se pro tento den stala symbolem větvička žlutě kvetoucí mimózy, přesněji akácie sivozelené (Acacia dealbata). Prý proto, že je v této zemi počátkem jara velmi snadno dostupná.

Jaké květiny darovat k MDŽ?

U nás v současné době žádá symbolická květina s tímto svátkem spojená není. Záleží tedy jen na výběru darujících. V květinářstvích je bohatá nabídka druhů i barev. Velké oblibě se těší jarní květy, tedy především tulipány. Klasiku představují růže. Výborně se hodí také gerbery, frézie, plnokvěté pryskyřníky či alstromérie. A určitě nemusíte zatracovat ani karafiáty. Nabízejí se v mnoha barvách i velikostech.

Bohatý výběr je také mezi hrnkovanými květinami. Těm nyní kralují primulky v bohatém výběru barev. Zvolit můžete i rychlené cibuloviny, např. hyacinty. Ale určitě potěší i kytička fialek. Velikostí se sice kyticím z dovozu nevyrovná, ale zato příjemně voní začínajícím jarem.

Co potěší více, než květina či bomboniéra?

Z květin mají ženy obvykle radost, ale jedním dechem dodávají, že víc než sebevětší kytice by je potěšilo, kdyby se ve sváteční den mohly věnovat více svým zálibám než domácím povinostem. Někdy potěší i zdánlivé maličkosti v podobě vyneseného koše smetí, naskládání nádobí do myčky nebo pověšení vypraného prádla. Z celosvětové statistiky vyplývá, že ženy dělají třikrát více neplacené práce a práce v domácnosti než muži. Což to aspoň na chvíli změnit?