Pěstování okrasného trávníku je náročnou disciplínou, které musíte věnovat hodně času. Krásně zelené mechové polštářky s radostí obdivujeme v lese, ale na zahradě a kolem domu už mech zdaleka tak oblíbený není. Jakmile se objeví, jde o signál, že s trávníkem není něco v pořádku. Mechů je mnoho druhů, více než několik tisíc, a většinou se jim nejlépe daří na vlhkých stinných místech a v oblastech, kde je kyselá půda.

Jedním z nejčastějších omylů je domněnka, že růst mechů způsobuje nedostatek vápníku v půdě. Ovšem záhy se zjistí, že provápnění často příliš nepomohlo. Kde je tedy chyba?

V zásadě platí, že mechy jsou znamením nedostatečné péče o trávník. Je nutné odstranit všechny příčiny, díky kterým se mechům v zahradě daří. Které to jsou?

Příliš krátký sestřih

Jednou z příčin, proč se mechu ve vašem trávníku zalíbilo, je to, že jej sečete příliš nakrátko. Oslabí se tím, nestačí dostatečně zhoustnout a v některých místech si najdou svůj ráj k bujení různé druhy mechů. Ideální sečení trávníků je výška od 3 do 5 cm. Pak si trávník udržuje potřebnou vláhu a bude se i dobře zahušťovat.

Nadměrný stín a vlhko

Mechu se na rozdíl od trávníku daří i tam, kde není dostatek světla. Jsou to místa blízko vzrostlých stromů, u zdí a v mnoha zákoutích. V tomto případě buď prořežte stínící zeleň, nebo v inkriminovaných místech nahraďte trávník jiným porostem. Vhodný je například břečťan, barvínek, zběhovec plazivý, dymnivka žlutá nebo hluchavka žlutá.

A protože si mechy doslova libují ve vlhku, myslete i na správné zalévání. Všeho moc škodí, takže trávník určitě nepřemáčejte. V případě, že se v některých oblastech třeba po silných deštích drží povrchová voda, odveďte ji malým žlábkem či příkopem. Jestliže se voda drží pod povrchem, je dobré vybudovat drenážní systém.

Nedostatek živin

Trávníku obvykle chybí dusík a další hnojiva, proto jej pravidelně vyživujte. Chybějící dusík můžete doplnit rohovou moučkou v množství 100 gramů na 1 m². Speciální hnojiva jsou sice finančně náročnější, ale mají schopnost se uvolňovat postupně, takže je stačí aplikovat třeba jen třikrát do roka. Zatímco mech si vystačí s málem a podvyživený trávník bez dostatečné výživy by mohl časem zadusit.

Přílišná zátěž a nedostatek vzduchu

Především na frekventovaných místech, kde se hodně chodí nebo sportuje, dochází ke zhutnění půdy. Trávníku se špatně dýchá a moc nad nimi přeberou mechy. Vydupané plochy pravidelně provzdušňujte. Nejlépe je použít vertikutátor. Také se vyplatí zapravit do vrchní vrstvy půdy písek, smíchaný s kompostovou zeminou.

Časté mulčování zvyšuje kyselost půdy

V dnešní době je velice oblíbené mulčování posečenou trávou, která se nechá ležet na ploše a postupně se rozpadá. Jenže když se mulčování provádí špatně, vzniká doslova ráj pro mech. Velké množství travní hmoty pak brání živinám vsáknout se do trávníku a podporuje zvýšení kyselosti půdy. Původní trávu pak nahrazuje různorodý plevel a rozrůstá se mech. Jestliže si chcete udržet kvalitní trávník, střídejte mulčování s odklízením posekané trávy.

Jak vyhnat mech ze zahrady

Pokud už mech začal do trávníku prorůstat, je třeba se ho zbavit. Máte dvě možnosti.

Mechanické odstranění

Jednoduše vytrháte mech ručně, nebo jej můžete z trávníku vyhrabat hráběmi. Hodně také pomůže opět vertikutátor, ať už ruční, nebo motorový. Odstraní z trávníku nejen mech, ale také plevele a zbytky odumřelých rostlin.

Chemická likvidace

Na současném trhu seženete celou řadu speciálních přípravků, většinou na bázi zelené skalice (síran železnatý). Železo je pro trávník stopovým prvkem a mechy ho naprosto nesnášejí.

V každém případě platí, že pokud neodstraníte prvotní příčiny, bude se vám mech do trávníku vracet.

Zdroje: www.zena.aktualne.cz, www.thespruce.com, www.theturfgrassgroup.com