Někdo může říci zeleň jako zeleň. Prostě na první pohled se může zdát že „mechové bochánky“ v trávníku nijak nepřekážejí. Naopak pro některé romantické duše mohou působit i dekorativně. Ovšem do té doby, než zjistí, že mech je zelený parazit a trávník prakticky postupně zadusí. Čím víc mu dáte šanci, tím více se začne rozpínat a za chvíli můžete mít namísto pěstěného pažitu svou osobní mechovou loučku. Chcete to?

Na jednu z metod, jak se zbavit mechu v trávníku, se podívejte v tomto videu:

Zdroj: Youtube

Co je to vlastně mech

Mech není žádné ořezávátko. Podle archeologů jde o jednu z nejstarších rostlin na zemi. Objevuje se všude, kde mu dáte šanci - na trouchnivějícím dřevě, střechách, kmenech stromů, zahradách nebo ve skalách. Jeho zvláštností je, že se rozmnožuje spory a je schopen přežít i v horších podmínkách. Není divu, že na světě existuje 12 500 druhů mechů!

Proč je mech tak odolný?

Na rozdíl od běžných rostlin není závislý na substrátu. V klidu přežije na kyselejším, chudším či písčitém základu, který má dobré odvodnění a cirkulaci vzduchu. Mezi nejznámější mechy patří prutník stříbřitý (Bryum argenteum), rohozub nachový (Ceratodon purpureus) nebo baňatka obecná (Brachythecium rutabulum). Důležitá věc pro existenci mechu je vláha. Jakmile jí ztrácí, roste rychleji, ale vzápětí sesychá a odumírá.

Jaro je ideální čas, kdy mech likvidovat

Pokud se chcete zbavit mechu, teď je ten nejlepší čas. Vaším úkolem číslo jedna je provzdušnit trávník. Nemusíte mít na to nějaké speciální nářadí, postačí obyčejné hrábě, kterými plochu nejen lehce „prohrábnete“, ale také upravíte.

Pokud máte větší trávník, můžete použít vertikutátor. Další možností je vypichování mechu z trávníku, kdy odstraníte tohoto „zeleného nepřítele“ i s celou jeho spodní částí. Pak je důležité, abyste místo přihnojili dusíkem a zaseli tam travní směs. Mimochodem, to, že máte v trávníku mechové plácky, je také známkou toho, že máte překyselenou půdu!

Jak zneutralizovat půdu

Použijte hnojivo z vápenatého ledku, který váš překyselený substrát zneutralizuje a navíc mu dodá živiny. Snažte se hnojit půdu jednou za měsíc (ideálně po dešti). Díky tomuhle postupu se můžete své „mechové zahrádky“ postupně zbavit. Trápí vás trávník prorostlý mechem, ale i plevelem? Na tuhle trojkombinaci pomůže herbicid. Pozor: Jeho aplikaci spojte s přeoráním a vysetím nového trávníku. Pokud si nevíte s výběrem herbicidu rady, určitě sáhněte po přípravcích fungujících na inhibitorech fotosyntézy. Většinou se aplikují v zálivce.

Protimechová prevence

  • Prořezávejte stromy, aby na trávníku bylo více sluníčka.
  • Sekejte trávník na délku více než 4 centimetrů.
  • Dejte přednost travním směsím, které bez problému odolávají stínu.

Související články

Zdroje: www.zahradkarskaporadna.cz, www.youtube.com