Zdroje: hobby.blesk.cz, sazenicka.cz

Jarní péče o trávník a mechy

Nejen záhony a květináče začnou teď pomalu vyžadovat vaši péči. Je tu také trávník, který byste na jaře měli nejen posekat, ale také provést vertikutaci, aerifikaci, pohnojit jej či provápnit.

Poslední ze zmiňovaných prací patří sice ke standardní péči, ale není vždy nezbytná. Vápnění trávníku se provádí jen v případě, že je pH půdy kyselejší. I když tráva samotná mírné výkyvy zvládne, úprava pH je vhodná především pro likvidaci mechů. Ty trávníkem prorůstají v místech, kde se jim daří - ve stínu, vlhku a v kyselejším prostředí.

V následujícím videu vám Smart Fox vysvětlí, proč sypat do trávníku popel:

Zdroj: Youtube

Popelem proti mechům v trávníku

Proč ale sypat do trávníku popel? Je to vhodné úplně ze stejného důvodu jako vápnění. Dejte si ale pozor na původ popela, musí jít o dřevěný popel, klidně však vzniklý pálením lisovaných briket nebo peletek.

Dřevěný popel je bohatý především na již zmíněný vápník, obsahuje ale také fosfor a hořčík. Díky tomu je to nejen prostředek vhodný k hubení mechů, ale také skvělé hnojivo.

Hnojivo z dřevěného popelu

Dřevěný popel můžete do trávníku rozsypat lopatkou. Lze jej také rozmíchat s vodu v poměru 1:2 a tímto roztokem zalévat veškeré rostliny na zahradě, snad jen kromě acidofilní zeleně.

Popel přímo do země

Pokud chcete popel použít přímo do půdy jako hnojivo, stačí jej zapracovat lopatkou do zeminy v okolí rostliny či rozhodit. V každém případě se přebytky popela hodí dát na kompost, kde rostlinnou hmotu dřevěný popel obohatí.

Měl by fungovat i na slimáky

Popel se používá také jako repelent proti slimákům. Pokud jej rozsypete kolem sazenic, slimáci by neměli být schopni tuto bariéru překročit.

Proti šíření mechu v trávníku působí také vertikutace, která mechanicky naruší horní vrstvu trávníku, případně mechu. Při vertikutaci dochází k vyčesání suché trávy i mechů, které je nutné mechanicky vyhrabat jemnými hráběmi nebo pomocí samotného vertikutátoru.

Proti mechu funguje i zelená skalice

Proti mechu můžete použít také zelenou skalici. Ta se používá nejen na trávníky, ale také jako postřik na kůru stromů, které jsou staré a porostlé mechy a lišejníky. I když je takový obrost běžný, pomalu nahlodává zdraví stromu. Stejně tak je tomu i u trávníků.

Související články