Co je medvědí česnek?

Tato drobná rostlinka je léčivou bylinnou s podzemní až 6 cm dlouhou cibulí a nadzemní částí vysokou 15-40 cm. Patří mezi tzv. jarní efemeroidy, tedy vytrvalé rostliny vyrůstající časně na jaře ještě před olistěním stromů. Před dobou květu vytváří v lesích bujnou vegetaci, která nás láká svou typickou česnekovou vůní. V tomto období sbíráme listy.

Ke konci května, jakmile medvědí česnek začíná kvést, už svou intenzivní vůni ztrácí. Tato bylina není chráněná. Často se však vyskytuje v lesích na chráněném území, kde je veškerý sběr zakázán. Pokud by vás chytl strážce, mohli byste platit vysokou pokutu. Na nechráněném území se snažte sbírat pouze listy pro svou potřebu. Cibulku nechte v zemi, aby mohla bylina zase za rok vyrůst.

Kde ho najít?

Medvědí česnek se vyskytuje ve vlhčích a stinných místech lužních a listnatých lesů. Najdete ho kolem potoků nebo na úpatích svahů. Miluje písečnohlinité až jílovité půdy, takže ho najdete i v oblasti, kde se vyskytují skály. Na českém internetu existuje mapa, která ukazuje konkrétnější stanoviště této bylinky. (Zdroj: portal.nature.cz) Po několik desetiletí však existují místa, která žádného sběrače nezklamou.

  • Praha a okolí – Pražané mohou vyrazit na procházku do Divoké Šárky a do Přírodní rezervace Šance.
  • Středočeský kraj – lužní lesy podél Labe nabízejí bohatou úrodu. Konkrétně medvědí česnek najdete v největším lužním lese v Čechách v Libickém luhu v Polabí, v Pňovském a Veltrubském luhu.
  • Ústecký kraj – nedaleko Roudnice na Labem a Levosic se nachází malebná přírodní rezervace Pístecký les u Budyně nad Ohří. I tyto lužní lesy nabízejí chutný medvědí česnek.
  • Jižní Morava – bylinka roste také nedaleko Břeclavi v přírodním parku Mikulčický luh. Více na západ u Moravských Budějovic zase v přírodním parku Rokytná a údolí Rokytné či v přírodní rezervaci Habrova seč.
  • Olomoucký kraj – také v tomto kraji najdeme tři lokality, které jsou na bylinku bohaté. Konkrétně jde o přírodní rezervaci Království u Grygova, CHKO Litovelské Pomoraví a národní přírodní rezervaci Žebračku. (Zdroj: www.kudyznudy.cz)
  • Severní Morava – i Ostraváci mají možnost nasbírat si medvědí česnek. Známou lokalitou je Polanský les. Najít ho však mohou i na Landeku nebo u Haldy Ema. (Zdroj: medvedi-cesnek.cz)