Je možné, že na medvědí česnek chcete vyrazit poprvé ve svém životě. Stejné pravidlo, které platí pro sběr hub, tedy, že sbíráme jen ty, jež s jistotou poznáme, platí i pro bylinky. Proto je nutné si před výletem nastudovat, jaký je mezi nimi rozdíl. (Zdroj: petrastepankova.cz/jak-poznat-cesnek-medvedi-v-prirode/)

Rozlišovací znaky

Abyste si nespletli medvědí česnek s konvalinkou vonnou nebo prudce jedovatým ocúnem jesenním, spoléhejte na své smysly.

Medvědí česnek = česneková vůně: Právě za tímto znakem míříme do lesů. Proto se ho na sto procent držte. Stačí si k listu přičichnout nebo ho rozemnout mezi prsty. Do nosu vás "praští" výrazná vůně. Konvalinka ani ocún oproti tomu nijak výrazně nevoní.

Tvar listů a jejich růst: Máte rýmu, nebo si nejste jistí, zda jde opravdu o medvědí česnek? Zkuste si kleknout a podívat se na rostliny zespodu. Listy medvědího česneku vyrůstají většinou v páru, jsou lesklé, nemají viditelné žilky, jsou měkké a elipticky oválné. Konvalinka má zase listy vzpřímené, matné, tuhé a druhý list vypadá, jako by rostl z prvního. Ocún má listy podlouhlé a připomínají trumpetku.

Typický květ: I když se nedoporučuje sbírat medvědí česnek v době květu z důvodu nahořklé chuti, začáteční sběrači se mohou naučit rostliny, díky květu, rozeznávat. Medvědí česnek má malebný kvítek v podobě bambulky, který roste nahoru. Konvalinka má drobné zvonečky rostoucí v hroznu, které visí dolů. Jejich hlavičky se tedy dívají do země. Ocún má nádherně velké fialové květy, které se však objevují na podzim.

Pokud si stále nejste jistí svými botanickými znalostmi, nikdy rostliny nesbírejte. Medvědí česnek se dá sehnat v sušené podobě jako koření, nebo v běžných obchodních řetězcích. Otrava konvalinkou i ocúnem způsobuje nevolnost a zažívací potíže, omámení a křeče. Obzvláště citlivé na alkaloidy v ocúnu jsou děti, kterým hrozí smrt. Proto raději nic neriskujte. (Zdroj: medvedi-cesnek.cz/upozorneni/)